Met het ophangen van decoraties aan de muur kun je een vertrek in je woning zijn eigen sfeer geven en daarmee laat je pas echt zien wat jij mooi vindt. Aan menig muur prijkt een bijzondere klok, een mooie foto van de kinderen of de huisdieren of van die ene geweldige vakantie. Andere mensen houden van kunst en hebben meerdere schilderijen aan de muur hangen van kunstenaars die zij bewonderen. Gekocht tijdens exposities of bij bezoeken aan kleine galeries over de hele wereld. Maar de vraag is: hoe hang je dit moois zo strak mogelijk aan de muur?

Pluggen gebruiken

De meest bekende manier is het gebruik van pluggen. Hiervoor boor je een gat in de muur waarin je een plug met schroefdraad schuift. Vervolgens kun je hier een moer in draaien waarna je probleemloos een klok, foto, schilderij of wandlampje op kunt hangen. Deze methode heeft een belangrijk nadeel: als je de decoratie weghaalt dan blijft er een lelijk gat zichtbaar. Dat kun je dichtmaken met vulmiddel, maar dat ziet er niet altijd fraai uit, ook al werk je de muur bij in de kleur die deze van oorsprong heeft.

Alternatieven voor boren

Wil je niet boren of mag dit niet van de verhuurder dan zijn er alternatieven. Bij Rails & Roedes kun je rails voor schilderijen en foto’s bestellen. Deze bevestig je zonder gaten te boren tegen de muur. Omdat de maten aanpasbaar zijn kun je op deze manier probleemloos een schilderij of foto aan de muur hangen. De rails zorgt ook nog eens voor een fraaie afwerking. Het geheel ziet er daardoor stijlvol uit en geeft je interieur net dat beetje extra.

Plakken in plaats van boren

Systemen zoals schilderijrails winnen snel aan populariteit. Vooral als je ervan houdt om geregeld af te wisselen met wat er bij jou aan de muur hangt zijn dit soort systemen ideaal. Je kunt zelfs als je dat wilt voor ieder seizoen iets nieuws aan de muur hangen. Licht en kleurrijk in het voorjaar en de zomer en sfeervol en warm in de herfst of de winter. Zeker als je een huurwoning hebt gelden er vaak strikte regels. Je mag niet zomaar de boormachine tegen de muur zetten om het één en ander op te hangen. En als je dat al doet dan moet dat allemaal weer worden hersteld als je de huur van de woning opzegt. Het kan er zelfs op neerkomen dat je de muren opnieuw moet sausen of een forse vergoeding moet betalen bij het opleveren van de huurwoning. De verhuurder wil deze immers in originele staat weer kunnen verhuren.

Let op het gewicht van wat je ophangt

Als je je huis gaat renoveren, maak dan een planning van de uit te voeren klussen. Bij veel ophangsystemen waarbij je niet hoeft te boren wordt het maximale gewicht aangegeven. Zorg dat je deze limiet niet overschrijdt. Zorg er ook voor dat het systeem strak tegen de muur wordt bevestigd en dat de ondergrond goed wordt gereinigd alvorens je een schilderijrail ophangt. Zo voorkom je dat deze loskomt van de muur en je kostbare kunstwerk beschadigd raakt.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons