Bij het uitvoeren van klussen in en rondom je woning is het risico op letsel relatief groot. Zo kun je uitschieten bij het gebruik van gereedschap, laat je mogelijk per ongeluk zware materialen vallen of struikel je over rondslingerende tools. Voldoende reden om nog eens kritisch naar je eigen werkplek te kijken. Maak je bijvoorbeeld al gebruik van een stevige gereedschapswagen, waarin je voldoende plek hebt voor al je schroevendraaiers, hamers, zagen en andere gereedschappen. Niet alleen een gereedschapswagen komt van pas. Denk bijvoorbeeld ook aan het monteren van een groot houten bord aan de wand van je eigen werkplaats. Het bord biedt je plek voor het ophangen van tools. Je kunt zo’n bord kant-en-klaar bestellen, maar deze ook relatief makkelijk zelf ontwikkelen. Het is leuk en bespaart op de kosten! 

Ruim je werkplek aan het eind van de dag op 

Zeker bij een werkplaats aan huis is het verleidelijk om de werkplaats te laten voor wat het is, als je aan het eind van de dag stopt met klussen. Een volgende dag ga je immers weer verder, je hoeft geen rekening te houden met collega’s in de werkplaats. Doe dit niet, maar ruim je gereedschap en materialen altijd op. Zo begin je een volgende dag in een schone werkplaats. Naarmate je vaker klussen in huis uitvoert zal je assortiment aan schroeven, spijkers en gereedschappen al snel groeien. Zorg met een werkplaatskast voor voldoende opbergruimte in je schuur. 

Het opruimen van gereedschap en materialen in de werkplaatskast is vaak niet voldoende. Veeg ook de vloer aan na het klussen, verwijder vloeistoffen van de vloer, enzovoorts. Deze vloeistoffen en bijvoorbeeld achtergebleven zaagsel maken dat je onnodig snel uitglijdt bij een volgend bezoek aan je werkplaats. 

Gebruik de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen

Gebruik de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen

Niet alleen een veilige werkplek is cruciaal bij het uitvoeren van klussen. Kies ook voor de juiste beschermende hulpmiddelen. Je bestelt ze eenvoudig online tegenwoordig. Draag altijd een veiligheidsbril als je aan de slag gaat, gecombineerd met stevige werkhandschoenen. De handschoenen verkleinen het risico dat er materialen of gereedschappen uit je handen glijden. Ook veiligheidsschoenen met een verstevigde neus zijn onmisbaar voor hobbyklussers. Wanneer je per ongeluk een zware balk laat vallen, is het risico op letsel aan je voet met zo’n verstevigde werkschoen aanzienlijk kleiner. Niet onbelangrijk is dat deze schoenen het gewenste comfort bieden tijdens het klussen. Je houdt het klussen langer vol, wanneer je een stevige en comfortabele werkschoen draagt. 

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons