Het aansluiten van zonnepanelen in de meterkast is een essentiële stap die zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Met behulp van een deskundige installateur is het uiteraard een makkie, maar als je een beetje handig bent kom je zelf ook al een heel eind. In dit artikel zetten we de belangrijkste tips voor je op een rijtje.

Omvormer installeren

Zorg ervoor dat de zonnepanelen op het dak correct zijn aangesloten op een omvormer. De omvormer is essentieel omdat deze gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen omzet in wisselstroom (AC), die geschikt is voor gebruik in de groepenkast.

Keuze van de groep in de groepenkast

Sluit de omvormer aan op een vrije groep in de meterkast. Dit moet een aardlekautomaat of installatieautomaat zijn waar geen andere apparaten op zijn aangesloten. Dit voorkomt overbelasting van de kabels.

Keuze van de groep in de groepenkast

Capaciteit van de groep bepalen

Afhankelijk van het vermogen van je zonnesysteem (uitgedrukt in Wattpiek, Wp), kies je een installatie- of aardlekautomaat met de juiste nominale stroomsterkte. Dit voorkomt overbelasting van de groep.

Micro-omvormers gebruiken (optioneel)

Overweeg het gebruik van micro-omvormers, die onder elk zonnepaneel worden geïnstalleerd. Dit kan een hoger rendement opleveren en veiliger zijn dan één grote centrale omvormer. Veel zonnepaneel installateurs werken daarom tegenwoordig standaard met micro-omvormers, zoals Paneelcompany in Haarlem en omgeving.

PV-verdeler gebruiken (optioneel)

Als het lastig is om een extra kabel te trekken vanaf zolder naar beneden, overweeg dan het gebruik van een PV-verdeler. Hiermee kun je een bestaande groep splitsen om je zonnepanelen aan te sluiten.

Aansluiting verzwaren indien nodig

Als je zonnepanelen een piekvermogen hebben van meer dan 5750 Wp, heb je mogelijk een 3-fase omvormer en aansluiting nodig. Dit vereist aanpassingen aan je energieaansluiting en groepenkast.

Overwegingen voor de toekomst

Als je van plan bent om in de toekomst meer zware elektrische apparaten zoals een inductiekookplaat of laadpaal aan te sluiten, overweeg dan nu al de aansluiting te verzwaren om dubbel werk en kosten te voorkomen.

Nieuwe groepenkast overwegen

Als je een groot aantal zonnepanelen wilt aansluiten of toekomstige uitbreidingen plant, overweeg dan het installeren van een nieuwe, zwaardere 3-fase groepenkast voor optimale prestaties.

Het is sterk aanbevolen om het aansluiten van zonnepanelen over te laten aan een erkende installateur zoals Paneelcompany. Dit om ervoor te zorgen dat alles veilig en volgens de juiste normen wordt uitgevoerd. Het voldoen aan de NEN 1010 norm en het regelmatig controleren van de installatie is essentieel om brand en kortsluiting te voorkomen.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons