Een goede akoestiek in huis is onderdeel van een fijne leefomgeving. Een slechte akoestiek zorgt er namelijk voor dat je niet meer verstaanbaar bent en muziek te veel galmt. Kortom, je creëert een onrustige omgeving. Dit kun je voorkomen door materialen in huis te plaatsen die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld een vloerkleed of gordijnen. Hoe dit werkt voor een betere akoestiek in huis lees je hier.
Geluid bestaat uit verschillende golflengtes voor hoge en lage tonen. Voor een goede akoestiek is het van belang dat deze golflengtes kunnen weerkaatsen en geabsorbeerd (gedempt) worden. Dit kan onder andere door middel van vloerkleden.
Wanneer je een groot formaat, zoals een vloerkleed 200×300 in huis plaatst, zal het tapijt de tonen op een kortere manier weerkaatsen dan via een harde vloer. Hierdoor ontstaat een fijnere akoestiek waarbij omgevingsgeluiden gereduceerd worden.
Naast de vloer te bedekken met een kleed of tapijt voor een betere akoestiek, kan ook de aankleding van de wanden de akoestiek in huis verbeteren. Om in hetzelfde straatje te blijven kun je kiezen voor een wandkleed zoals vaak met Oosterse tapijten wordt gedaan, maar ook gordijnen zijn een goede toevoeging!
Grote raampartijen zorgen natuurlijk voor fantastisch licht in huis, maar dit werkt minder goed voor de akoestiek. Door te kiezen voor gordijnen als zachte tegenhanger bij de ramen zul je een stuk beter geluid ervaren. Vind je gordijnen niet zo mooi? Dan kun je ook kiezen voor jaloezieën of andere raambekleding.
Ook de toevoeging van planten in huis kan zorgen voor een fijner geluid. Daarbij zuiveren planten de lucht, waardoor je naast een betere akoestiek ook profiteert van een betere luchtkwaliteit. Dit zorgt ook nog eens voor minder stress.
Door planten, meubels en andere woonaccessoires in een ruimte te plaatsen zul je de geluidsgolven doorbreken, met minder galm tot gevolg. Hierdoor heb je niet alleen een gezellig interieur, maar ook een fijnere leefomgeving.
Voor het absorberen van geluid geldt; hoe dikker het materiaal is, hoe beter het geluid wordt gedempt. Zo zal een groot formaat of een dik, hoogpolig vloerkleed het geluid beter kunnen absorberen dan een klein, dun exemplaar. Hierdoor werken gordijnen ook beter dan lamellen.
Kijk voor de beste dikte altijd naar het formaat van de ruimte. Wanneer je teveel geluid absorbeert kan er ook een ongebalanceerde akoestiek ontstaan. Hoe groter en hoger de ruimte, hoe langer geluidsgolven nodig hebben om via een “zachte landing” te weerkaatsen.
Dit kan al bijna de helft van omgevingsgeluiden reduceren. Gaat het bijvoorbeeld om een grote ruimte met hoge plafonds? Dan kan de toevoeging van akoestische wandpanelen of een ondertapijt niet verkeerd zijn om de akoestiek nog eens extra te verbeteren.