De meeste doe-het-zelf verbouwingen verstoren je dagelijkse routine in meer of mindere mate. Je hebt bijvoorbeeld enkele weken geen keuken of je kunt de badkamer niet gebruiken. Gaat het om een grotere verbouwing, dan kan het zijn dat je een tijdje ergens anders moet wonen. Dit komt bovenop de talrijke beslissingen die je moet nemen tijdens de verbouwing. Hoe blijf je ontspannen en rustig? Dit zijn vier manieren waarop je verbouwstress zoveel mogelijk kunt voorkomen.

1.      Zorg voor een tijdelijke keuken

Als je je keuken gaat verbouwen, zorg dan voor een tijdelijke ruimte die je kunt inrichten als keuken. Zo kun je gezond blijven eten en dat is bevorderlijk voor je algehele welbevinden.

Je kunt het jezelf wat gemakkelijker maken door gesneden groenten of diepvriesgroenten te kopen. Ook andere voedingsmiddelen uit de diepvries kunnen handig zijn tijdens een verbouwing. Vaak zijn ze al geschild, gewassen en gesneden. Je hoeft ze enkel te ontdooien of meteen in de pan te doen.

Het kan tijdens een keukenverbouwing wat minder gemakkelijk zijn om vlees, vis of iets vegetarisch klaar te maken. Als het niet lukt om één keer per week vette vis te eten, dan biedt een omega 3 supplement uitkomst.

Tijdens de verbouwing van de badkamer of het toilet kun je kijken of je een tijdelijke douche dan wel toilet kunt regelen. Zo kun je toch zoveel mogelijk je dagelijkse routine in stand houden en dat geeft rust.

2.    Besteed lastige klussen uit

Als doe-het-zelver doe je het meeste van de verbouwing zelf, maar soms heb je hulp nodig. Het kan ook zijn dat je een bepaalde klus wel kan, maar dat je er veel langer over doet dan een vakman. Ook dat kan een reden zijn om deze klus uit te besteden.

Als je zelf doet waar je goed in bent en datgene uitbesteedt waar je minder ervaring mee hebt, kan dat veel rust geven. Zorg ervoor dat je de communicatielijnen open houdt, zodat je goed op de hoogte bent van de vorderingen van je professionele collega.

Het beste zoek je een vakman uit die niet alleen goed is in zijn werk, maar ook in communicatie. Zo weet je beter waar je aan toe bent en dat geeft ook veel rust.

3.    Maak een duidelijke én flexibele planning

Als je een planning maakt voorzien van mijlpalen die je binnen een bepaalde tijd wil bereiken, kan dat bijdragen aan rust voor jou als doe-het-zelver en ook voor je gezin.

Als je een bepaalde mijlpaal hebt gehaald, weet je immers of je op schema ligt of dat je je planning wat moet bijsturen. Het is fijn als de planning zó flexibel is dat je hem ook kunt wijzigen indien nodig.

Vertragingen zijn vervelend, maar het geeft rust als je weet waardoor ze zijn ontstaan en wat je eraan kunt doen.

4.    Duidelijkheid over het budget en de kosten

Voordat je aan een verbouwing begint, is het fijn om duidelijkheid over het budget te hebben. Als je weet wat je kunt besteden en hoe je gaat betalen, geeft dat helderheid en rust.

Ook is het prettig als je voorafgaand aan je verbouwing weet hoeveel het ongeveer gaat kosten. Kijk wat je wil gaan aanschaffen en hoeveel geld je ervoor over hebt. Vraag offertes op en stuur aan op een vaste prijs. Dan kom je niet achteraf voor verrassingen te staan.

Gebruik checklists en gedetailleerde tekeningen van de verbouwing om er zeker van te zijn dat je niets vergeet. Het kan een kostbare zaak zijn als je tijdens de verbouwing nog iets essentieels moet aanschaffen of iets weer moet afbreken. Weet je vooraf waar je aan toe bent, dan zorgt dit voor ontspanning tijdens de verbouwing.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons