Ga je een nieuw huis bouwen, maar wil je de gevel niet volledig optrekken uit baksteen? Dan kun je een deel van de gevel bekleden met een ander materiaal. Vroeger werd hier vaak hout voor gebruikt, maar tegenwoordig is het vooral kunststof dat de klok slaat. Dit komt vooral doordat kunststof een lange levensduur heeft en onderhoudsvriendelijk is. Ben je om en wil je deze gevelbekleding zelf monteren? Wij vertellen je hier hoe je dit doet.

Zorg voor mooi, vlak en recht regelwerk

Wie denkt dat kunststof gevelbekleding rechtstreeks op de gevel bevestigd wordt, heeft het mis. Je moet namelijk eerst een regelwerk aanbrengen. Ben je van plan om de kunststof panelen horizontaal te plaatsen? Breng het regelwerk dan verticaal aan op de gevel. Voor het regelwerk gebruik je latten van minimaal 21×32 millimeter geschaafd hout, zodat er in het midden geschroefd kan worden. Plaats de latten 30 centimeter uit elkaar (hart op hart). Neem de tijd om het regelwerk te monteren, want het is belangrijk dat de houten latten mooi, vlak en recht op de gevel gemonteerd worden. Doe je dit niet? Dan zie je dit later mogelijk terug in de kunststof gevelbekleding.

Monteer de profielen

Heb je het regelwerk geplaatst en ben je tevreden over het eindresultaat? Dan kun je beginnen met het monteren van de aluminium basisprofielen. Hierbij is het belangrijk om het hout met 3 millimeter te verjongen, zodat het regelwerk mooi in lijn blijft. Als je dit gedaan hebt, kun je het startprofiel monteren. Bevestig deze altijd op ruim 2 centimeter van de onderzijde van de gevel. In dat geval valt het profiel straks namelijk achter het gevelpaneel.

Plaats de panelen

Als je de aluminium profielen gemonteerd hebt, kan het plaatsen van de gevelpanelen beginnen. Voor het bevestigen van de panelen maak je gebruik van een bolkopschroef. Zorg ervoor dat je de schroef altijd in het midden van een regel boort, zodat hij goed op zijn plaats blijft zitten. Gelukt? Ga dan niet direct verder met de montage van het volgende paneel, maar verwijder eerst de beschermfolie. Op deze manier kun je kijken of het kunststof paneel niet beschadigd is. Wanneer je dit pas doet nadat je alle panelen geplaatst hebt, is de kans groot dat je meerdere panelen los moet halen.

Breng het afwerkprofiel aan

Breng het afwerkprofiel aan

Wanneer je alle panelen op de gevel gemonteerd hebt, breng je het afwerkprofiel aan. Hierbij druk je het eindprofiel van de panelen in het aluminium. Het is van belang dat je het profiel goed aandrukt. Lukt dit niet met je handen? Gebruik hier dan een rubberen hamer voor. Als je een hoek af wilt werken, gebruik je hier een hoekprofiel voor. Deze monteer je op dezelfde manier als een afwerkprofiel. Verwijder tot slot de beschermfolie van de profielen en de kunststof gevelbekleding is gemonteerd.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons