Als je slecht ter been bent vanwege de leeftijd of door een chronische aandoening, is een veilige en prettige woonomgeving extra belangrijk. We begrijpen maar al te goed dat je ondanks je beperkte mobiliteit graag zelfstandig thuis wilt blijven wonen, zonder je zorgen te hoeven maken over eventuele valpartijen of ongelukken.
Gelukkig zijn er een hoop maatregelen die je kunt treffen om het wonen thuis zo veilig en zo makkelijk mogelijk te maken. Hierbij kun je denken aan valpreventie, aanbrengen van hulpmiddelen of alternatieven voor traplopen, en andere mogelijke aanpassingen in huis. In dit blogartikel geven we je graag een aantal voorbeelden hoe je je woonomgeving zo prettig en veilig mogelijk kunt inrichten.

Valpreventie

Om valpartijen te voorkomen, zijn er gelukkig verschillende oplossingen mogelijk voor in huis. Je kunt de drempels bijvoorbeeld vlak laten maken zodat je hier niet over kunt struikelen. Daarnaast kan het verstandig zijn om de spullen die je vaak gebruikt zo veel mogelijk op ooghoogte en binnen handbereik te leggen.
Ook in de badkamer is het risico op vallen door simpele aanpassingen te beperken. Zorg bijvoorbeeld voor antisliptegels zodat je niet kunt uitglijden, en laat handgrepen plaatsen bij de toilet en douche voor extra ondersteuning.

Alternatieven voor traplopen

Als het traplopen niet meer verantwoord is vanwege je handicap kan een traplift een goede oplossing zijn. Met een traplift kun je gemakkelijk zittend de bovenverdieping bereiken, zonder dat je je druk hoeft te maken over een val. Dit kan een uitkomst zijn om zelfstandig in je vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen.

Lijkt dit je een goede oplossing? Neem dan eens een kijkje op https://handicare-trapliften.nl/trapliften/ en ontdek wat voor traplift het beste bij jouw woning past.

Alternatieven voor traplopen

Andere alternatieven voor traplopen

Ook kun je natuurlijk overwegen om te verhuizen en op de begane grond te gaan wonen, of om een kamer op de benedenverdieping te verbouwen tot slaapkamer, zodat je de trap niet meer hoeft te gebruiken. Een traplift is echter een goedkopere en snellere oplossing dan een verhuizing of een verbouwing.

Je huis veilig en efficiënt inrichten

Er zijn nog meer manieren om je huis zo veilig en efficiënt mogelijk in te richten. Zo kun je bijvoorbeeld zo veel mogelijk ruimte vrijmaken door onnodige meubels en andere obstakels uit de weg te (laten) halen. Ook een losliggend tapijt kan tot valpartijen leiden. Mocht je dus een tapijt hebben en deze wel graag willen houden, dan kun je het vloerkleed beter vastzetten met speciale tape of lijm.

Het weghalen van obstakels maakt een woning natuurlijk wel wat kaal en ongezellig. Om toch sfeer te creëren kun je uiteraard wel dingen die je mooi vindt ophangen aan de muur, zoals kleurige schilderijen, of een wandplank met decoratie. Het is immers wel de bedoeling dat het thuis gezellig blijft!

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons