Tuinieren kun je het hele jaar door blijven doen. Ieder seizoen brengt namelijk weer andere tuinwerkzaamheden met zich mee. In de herfst vliegen de bladeren je om de oren en in de zomer hangen ze gewoon op hun plek. Dan is het alleen weer heel droog en kan je tuin dus wel wat vocht gebruiken. We geven je een paar belangrijke tips en klusjes voor elk seizoen zodat jouw tuintje er het hele jaar door mooi bij ligt.

In de lente

Je tuin wil je gewoon netjes hebben en dat snappen wij. Daarom is het handig om in de lente vast te beginnen met het summer-ready maken van je tuin. Ideaal is dat je in deze maanden veel lange weekenden hebt vanwege pasen en pinksteren bijvoorbeeld. Dus hup aan de slag met het verwijderen van onkruid en groene aanslag én zet ook je tuinmeubels vast klaar voor een mogelijk warme dag. Gebruik de lente vooral voor een frisse start, maak bijvoorbeeld de filters uit de vijver schoon, zaai kale plekken van je gazon in, geef na het planten ook genoeg water en voer onderhoud uit aan je grasmaaier.. Zo is jouw tuin helemaal klaargestoomd voor de zomer!

De zomer

De zon breekt (hopelijk) door, yes! Vooral in de zomer zit je daardoor natuurlijk veel buiten. In deze tijd ga je de tuin gezellig maken om op de warme zomeravonden te genieten in je eigen tuintje. Toch zijn sommige klusjes in de tuin in deze periode ook belangrijk om te doen. Vooral de moestuin verdiend wat extra aandacht, oogst je eigen groenten en fruit juist nu. Je kunt bijvoorbeeld sla, paprika, tomaat, courgette en maïs planten. Daarna is het tijd om er van te smullen met een koud drankje erbij in het zonnetje of misschien maak je de groenten wel warm op de BBQ? Tot slot kun je aan het begin van de zomer bijvoorbeeld een opblaasbaar- of klein opzetzwembad vullen met water zodat je bij een periode van sterke zonnestralen ook lekker in je eigen tuin de verkoeling op kunt zoeken. Niet alleen jij maar ook je planten hebben in de zomer behoefte aan verkoeling, vergeet ze dus niet regelmatig water te geven!

De zomer

De herfst

Aan het begin van de herfst is het slim om vooral je planten nog wat extra aandacht te geven. Bestel bloembollen voor het voorjaar op basis van een zelfgemaakt beplantingsplan bijvoorbeeld. Zaai je gras voor een laatste keer in september en maai het gras minder kort dan in de zomer. Hoewel je bijna het hele jaar door je gras maait en voedt, kan je gazon in oktober wel wat extra verzorging gebruiken. Met een verticuteermachine kun jij ervoor zorgen dat de moslaag in het gras verdwijnt. De messen van een verticuteerder maken namelijk het gazon los, voorkomen een dikke moslaag en zorgen voor voldoende beluchting van het gras waardoor het beter kan groeien. Ideaal toch? Vervolgens gaan we de tuin nog klaarmaken voor de winter! Laat je tuinslang leeglopen, berg hem op en sluit de buitenkraan af. En wat gebeurd er nog meer in de herfst? Juist, alle blaadjes vallen van de bomen! Dat betekent dat wanneer jij een nette en schone tuin fijn vindt om naar te kijken, je de tuin bladvrij moet blijven maken. Dit kan met een hark maar ook met een bladblazer. Your choice!

En de winter

In de winter is het meestal heel koud toch? Hoe leuk is het om dan een vuurkorf te plaatsen! Zo kun je in de winter nog iets leuks organiseren voor familie of vrienden buiten terwijl je lekker om het warme vuur heen zit of staat. Vergeet daarnaast ook niet je planten extra goed te verzorgen tijdens het koude winterweer. Geef planten en bomen in de winter daarom een plekje buiten de wind en bescherm ze tegen vorst. Oja, en vergeet niet voor het vriest én voor half december je voorjaarsbollen te planten! Verder kun je in januari naast het snoeien van fruitbomen, struiken en planten, jezelf lekker bezighouden met het maken van tuinplannen voor het voorjaar. Zijn er nog dingen die je moet repareren of andere accessoires die je graag in je tuin terug ziet? Dan is het nu de tijd daarvoor! Tot slot: blijf onkruid wieden en laat ook eens wat lekkers achter voor de vogels!

Dit lijstje gaat je vast goed op weg helpen met het onderhouden van je tuin en maken van nieuwe plannen. Maak je tuin zo mooi als je zelf wilt, jij moet er ten slotte van gaan genieten op die warme zomerdagen buiten en die koude winterdagen binnen (je moet er dan toch nog naar kijken). Succes!

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons