Eerder gaven we je al een aantal tips over het laag houden van de energierekening. Dit keer gaan we specifiek in op de wasmachine en droger. Grote kans dat je nog wel wat dingen kunt doen om op deze twee energieslurpers te besparen. Lees de tips door en kijk welke jij effectief wilt en kunt toepassen.
Als je nog een oude wasmachine of droger hebt staan dan is het slim om te overwegen of je deze wilt vervangen. Een dergelijk apparaat van 10 jaar oud gebruikt namelijk al snel tot €200 meer per jaar. Start met wasmachines en drogers vergelijken en vervang dat oude bakbeest. De kosten verdien je op termijn terug. Daarnaast hebben nieuwere modellen meer slimme functies die je ook helpen besparen.
Heb je die wasmachine beste koop op de kop getikt? Zorg dat je slim je wasprogramma’s kiest. De nieuwere modellen zijn specifiek instelbaar op wat je gaat wassen. En een lage temperatuur voldoet vaak prima. Maak daarnaast gebruik van de eco-stand. Deze doet er wat langer over, maar warmt energiezuiniger water op. Dat scheelt je al snel 60% aan kosten ten opzichte van dezelfde temperatuur op de reguliere stand.
Energieaanbieders bieden je vaak een daluren tarief aan. Van 23.00 uur tot 7.00 uur (Limburg en Noord-Brabant vanaf 21.00 uur) is energie goedkoper. Daar maak je slim gebruik van door je wasmachine en droger gedurende deze momenten te laten draaien. Geen zin om steeds op de klok te kijken? Programmeer je apparaat met de functie ‘startuitstel’. Handig, zo gaat hij automatisch later aan.
Wist je dat je met een volle wastrommel het beste schoon kunt wassen. Dit komt door de wrijving van het wasgoed. Een wasmachine helemaal volstoppen is dus de beste oplossing voor zowel schoon wasgoed als een lagere energierekening. Daarna je wasgoed in de droger doen? Het is slim om het wat vaker uit te hangen. Dat scheelt niet alleen een draaibeurt, maar het is ook beter voor de levensduur van je kleding.
Zowel wasmachine als wasdroger hebben een lagere levensduur als ze goed onderhouden worden. Hierdoor hoef je je apparaat minder snel te vervangen en hoef je ook geen onkosten te maken aan een reparatie. Maak de pluizenfilter onderin de wasmachine een aantal keer per jaar schoon. Daarnaast kun je maandelijks de zeeplade reinigen en een keer op 90 graden wassen (voor wegspoelen van achterstallige zeepresten). De filter van de droger maak je pluisvrij iedere keer dat je hem gebruikt. Schone apparaten gaan niet alleen minder snel kapot, maar gebruiken ook minder energie.
Wasmiddel is geregeld in de aanbieding, dus het is ook zeker aanbevolen om groot in te slaan wanneer er een aantrekkelijke deal verkrijgbaar is. Het komt uiteindelijk toch wel op! Verder is wasverzachter zeker niet altijd noodzaak. Voor zachte handdoeken kan het fijn zijn, maar bij kleding zorgt wasverzachter ervoor dat het minder goed ademt (creëert een soort vettig laagje). Als toegewijde doe-het-zelver kun je zelfs je eigen wasmiddel maken met behulp van geraspte zeep, soda en kookwater, wat goedkoper is dan kopen in de winkel!