Een warmtepomp is een populaire optie als het gaat om het verwarmen van je huis. Het apparaat heeft veel aan populariteit gewonnen toen de energieprijzen fors omhoog schoten. Hoewel de energieprijzen recent weer zijn gedaald, heeft de warmtepomp echter zijn blijvende indruk achtergelaten en is onveranderd populair gebleven. Niet gek, want je huis verwarmen met een warmtepomp betekent dat je je huis toekomstbestendig maakt.

Denk jij er ook aan om een warmtepomp te nemen? Dan raden we je aan dit artikel te lezen, want wij geven je zeven punten waar je rekening mee moet houden wanneer je een warmtepomp wilt kopen.

Aanschafprijs

Allereerst is het goed om te beseffen dat de aanschafprijs van een warmtepomp vrij hoog ligt. Hoewel het afhankelijk is van het soort warmtepomp en de capaciteit die het apparaat heeft, moet je wel denken aan een bedrag tussen de € 5000 en € 20.000. Wel zijn er vaak subsidies vanuit de overheid beschikbaar die duurzaam verwarmen stimuleren. Schrikt dit je niet af of kan je gebruik maken van de subsidie, dan kan je hier een offerte aanvragen voor een warmtepomp en kan je er binnenkort duurzaam verwarmd bijzitten.

Soort warmtepomp die je kiest

Het volgende punt waar je rekening mee moet houden is het feit dat je een keuze moet maken uit één van de verschillende soorten warmtepompen. Er zijn namelijk verschillende soorten warmtepompen verkrijgbaar, die elk hun eigen kenmerken en voordelen hebben. Verder is het zo dat niet elke warmtepomp past bij elke woning en op elke locatie. Welke het meest geschikt voor jouw huis is, kan je het beste aan de specialist vragen omdat dit veelal op technische aspecten berust is.

Om je een idee te geven welke warmtepompen er zijn:

  1. Lucht-lucht warmtepompen
  2. Lucht-water warmtepompen
  3. Geothermische warmtepompen of aardwarmtepompen
  4. Water-water warmtepompen
  5. Hybride warmtepompen
  6. Elektrische warmtepompen

Ruimte die de warmtepomp in beslag neemt

Een volgende punt waar je rekening mee moet houden is de ruimte die warmtepomp zelf, maar ook de installatie eromheen in beslag neemt. Denk daarbij aan de de buizen en leidingen, maar ook aan het bedieningspaneel.

Sommige warmtepompen bestaan bovendien uit een buiten- en binnenunit, waardoor je extra ruimte moet incalculeren die in beslag wordt genomen aan de buitenzijde van de muur van je woning. 

Onderhoud van de warmtepomp

Hoewel warmtepompen gerust onderhoudsarm mogen worden genoemd, moet je er bij de aanschaf van een warmtepomp wel rekening mee houden dat deze periodiek onderhoud nodig heeft. Omdat het een gesloten systeem betreft, betekent dit dat er druk op de verschillende onderdelen komt te staan. Verder stroomt er vloeistof door het apparaat heen en zijn de materialen onderhevig aan de tijd. Daarbij is het een technisch apparaat, waardoor je het onderhoud vaak niet zelf kunt doen.

Dit is overigens niet anders dan bij een CV-ketelinstallatie of een ander verwarmingssysteem, maar wel iets om rekening mee te houden.

Geluidsproductie

Warmtepompen produceren geluid. Hoewel de ene warmtepomp dit meer doet dan de andere, is het goed er rekening mee te houden dat ze enige mate van geluid produceren. Om erachter te komen of je dit vervelend vindt of niet, is het aan te raden om het model wat je voor ogen hebt om te kopen te beluisteren bij iemand die het apparaat heeft. Helaas is dat niet altijd mogelijk. In dat geval is het goed om goed te controleren hoeveel geluid het apparaat produceert volgens de leverancier. Op basis van het aantal decibels, kan je het dan vergelijken met iets anders wat geluid van dezelfde mate produceert. Zo kun je goed beoordelen of jij last hebt van het geluid van de warmtepomp of niet.

Compatibiliteit

Wil je een warmtepomp koppelen aan andere systemen waarmee je warmte of elektriciteit produceert? Zoals bijvoorbeeld vloerverwarming en zonnepanelen op je dak? Dan is het goed van tevoren te controleren of je beoogde warmtepomp de mogelijkheid biedt de verschillende systemen op elkaar aan te sluiten.

Levertijd

Het laatste belangrijke punt bij de aanschaf van een warmtepomp is de levertijd. Door de enorme toename aan populariteit is logischerwijs de levertijd van warmtepompen bij veel producenten opgelopen. Het is daarom verstandig de levertijd eerst te checken, voordat je de offerte ondertekent. Wil je zakelijk een warmtepomp aanschaffen, dan is dit wellicht nog belangrijker, omdat je een en ander graag op wilt nemen in de jaarrekening onder afschrijfkosten. Maar ook als particulier wil je natuurlijk niet onnodig lang in de kou zitten. Kortom, laat je goed informeren over de levertijd vanaf het moment dat je de warmtepomp hebt besteld.

Conclusie

Bij het kopen van een warmtepomp zijn er zeven belangrijke punten om rekening mee te houden. Ten eerste de aanschafprijs, maar er zijn subsidies beschikbaar. Vervolgens moet je het type warmtepomp kiezen dat het beste bij je huis past. Je hebt opties zoals lucht-lucht-, lucht-water-, geothermische, water-water-, hybride- en elektrische warmtepompen. Daarnaast moet je de ruimte voor de warmtepomp en de installatie die erbij hoort incalculeren. Verder vereist een warmtepomp periodiek onderhoud door een professional. Warmtepompen produceren geluid, dus controleer het geluidsniveau voordat je er één aanschaft. Als je de warmtepomp wilt koppelen aan andere systemen, controleer dan de compatibiliteit. Tot slot, vanwege de populariteit, moet je de levertijd van de warmtepomp controleren voordat je een definitieve beslissing neemt.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons