Je tuin is je eigen heiligdom. Het is een plek om te ontspannen maar ook om af en toe even je handen uit je mouwen te steken. Genoeg redenen om het heft in eigen handen te nemen en ervoor te kiezen om zelf kunstgras leggen, in plaats van iemand ervoor in te schakelen. Naast dat het goedkoper is om het zelf te doen, is het best een eenvoudig klusje. In dit blog krijg je alle informatie die je nodig hebt voor het aanleggen van je eigen kunstgras. Ook zetten we de benodigdheden voor je op een rijtje zodat je meteen aan de slag kan!

Good to know

Wat veel mensen niet weten is dat kunstgras op dezelfde manier wordt geproduceerd als tapijt. Het gras komt in rollen uit de fabriek en is meteen klaar om gelegd te worden. Het leggen van kunstgras voor een tuin van circa 4 bij 5 meter duurt ongeveer één werkdag. Wel is dat afhankelijk van verschillende factoren zoals het aantal helpende handen. Voordat je aan de slag gaat is het van belang te checken of de grond stabiel genoeg, egaal en waterdoorlatend is. Twijfel je hierover? Ga dit eventueel na met iemand die er verstand van heeft.

Wat heb je nodig?

Wat heb je nodig

Een aantal voorwerpen zijn onmisbaar bij het leggen van kunstgras. Allereerst natuurlijk het gras zelf. Er zijn verschillende soorten kunstgras, geschikt voor verschillende doeleinden. Wanneer er veel gespeeld wordt op het gras, door je kinderen of huisdieren, kies dan voor kunstgras met een stevige vezel. Bovendien kun je het gras aanpassen aan je persoonlijke smaak door te kiezen voor de gewenste kleur en de uitstraling van het gras. Naast gras moet je beschikken over instrooizand ofwel stratenmakerzand. Daarnaast heb je een onderdoek nodig waar het kunstgras op gelegd wordt. Ook heb je nodig: stanleymessen, grondpennen, een kunstgraskit en een lijmband. Zorg dat je gereedschappen zoals een hamer, lat, schep, hark en bezem ook binnen handbereik hebt.

Leggen maar!

Wanneer je alle voorwerpen bij elkaar hebt verzameld, kun je beginnen met het leggen van je eigen kunstgras. De eerste stap is het verwijderen van het oude gras uit je tuin. Schep dit gras weg en zorg dat er een egale bodem overblijft van circa 5-10 centimeter diep. Het is belangrijk dat deze bodem vlak is en het een stevige fundering is voor het kunstgras. Vul nu de grond op met een 5-10 centimeter dikke zandlaag. Ook deze hoort egaal te zijn. Als dit is gelukt kun je het doek leggen over de zandlaag. Neem je eerste rol kunstgras en rol deze uit. Je kunt deze rol afsnijden met een stanleymes. Hetzelfde doe je met de tweede rol. Laat deze rol een klein beetje overlappen (zo’n vier millimeter) en zorg ervoor dat de grassprieten in dezelfde richting staan. Met behulp van kunstgrastape of lijm uit je kunstgraskit maak je de rollen aan elkaar vast in het midden van de naad. Druk de tape stevig aan. De grondpennen kun je gebruiken om de grasmatten nog steviger vast te maken. Dit proces herhaal je tot je oppervlak gevuld is met kunstgras. Als laatste kun je het geheel mooi borstelen met een bezem of speciale borstel. Veel succes met het leggen van je eigen kunstgras!

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons