Verduurzaming van woningen heeft het afgelopen jaar echt een impuls gekregen. Ten eerste omdat de overheid heeft bepaald dat Nederland in 2050 gasvrij moet zijn. Dit lijkt nog ver weg, maar is een operatie die nogal wat voeten in de aarde heeft. Gemeenten zijn daarom het afgelopen jaar druk geweest met plannen voor alternatieve verwarmingsvormen voor woningen. Daarnaast heeft ook de fors gestegen energieprijs de verduurzaming aangezwengeld. Gas (waarmee in ons land ook veel elektriciteit wordt opgewekt), werd onder andere vanwege de oorlog in Oekraïne een stuk duurder. Hoe kun je zelf je woning verduurzamen?
Vanwege de gestegen energieprijzen kunnen mensen zomaar opeens te maken krijgen met een energierekening die duizenden euro’s stijgt op jaarbasis. Milieu Centraal berekende onlangs nog het verschil bij een gemiddeld verbruik. Een meerjarig contract dat begin 2021 was afgesloten levert in 2022 bij een gemiddeld verbruik jaarlijkse kosten op van ongeveer 1.260 euro. Heb je met een gemiddeld verbruik begin 2022 een nieuw energiecontract moeten afsluiten? Dan zullen de kosten op jaarbasis voor 2022 ongeveer 2.800 euro bedragen.
De gestegen prijzen motiveerden extra veel mensen om hun woning te verduurzamen. Bouw- en klusprofessionals werden daarom opeens geconfronteerd met een enorme stijging in de vraag naar hun diensten. De wachtlijsten zijn daarom flink opgelopen. Veel aannemers en klussers hebben hun complete agenda voor 2022 al volgepland. Wil je toch zo snel mogelijk je woning verduurzamen? Hieronder lees je meer over zaken die je zelf aan kunt pakken.
Bij woningen wordt gemiddeld genomen tachtig procent van het gas gebruikt voor verwarming. Zorgen dat dit efficiënter gebeurt en er minder gas wordt verspild, levert dus vaak de meeste snelle winst op. Het isoleren van spouwmuren is een goede optie, maar dit dient wel door een professional te gebeuren. Zelf kun je wel aan de slag met verbetering van het dak- en de vloerisolatie. Hiervoor heb je eigenlijk niet heel veel meer nodig dan isolatiemateriaal en gipsplaten.
Ook is het goed om eens naar de instellingen van je cv-ketel te kijken. Vaak staat namelijk standaard de watertemperatuur voor verwarming van de radiatoren op maar liefst 80 graden. Hoe beter je woning is geïsoleerd (en vaak hoe jonger), hoe lager de temperatuur zou kunnen zijn. Stel de watertemperatuur in de ketel aankomende winter iedere maand maar eens vijf graden naar beneden, en kijk met welke (zo laag mogelijke) temperatuur je je woning nog steeds behaaglijk warm kunt krijgen.
Als het gaat om elektra, is er vaak veel winst te behalen door te kijken naar de verlichting. Zelfs al heeft je woning een goed energielabel: als je veel gloei- en halogeenlampen laat branden is het niet erg duurzaam. Wil je wel je woning energiezuinig verlichten? Kies dan voor ledlampen. Er is intussen een brede keus in verschillende fittingen, lichtsterktes en kleurwarmte, iets dat in het verleden nog wel eens een argument was om hier niet voor te kiezen. Vooral ledverlichting met een dimfunctie is trouwens ideaal. Doordat je de lichtsterkte naar wens kunt aanpassen, hoef je minder lampen te plaatsen in huis. Aandachtspunt: dimbare ledlampen kunnen niet zomaar op oud dim-schakelmateriaal aangesloten worden. Je zult dus ook een inbouwdimmer moeten plaatsen die geschikt is voor ledverlichting.
Zeker met de aanhoudende droge periodes in ons land, wordt het tot slot belangrijker om zuiniger met water om te gaan. Installeer daarom een waterbesparende douchekop, en eventueel ook een waterbesparende thermostaatkraan. Kijk ook eens goed naar de keukenkraan. Sommige hebben namelijk een draaiknop waarmee je de waterhoeveelheid kunt aanpassen. Dubbel voordeel: door minder warm water te vragen, verbruikt je cv-ketel ook nog eens minder gas voor het verwarmen ervan.
Succes met het klussen! Weet je niet precies waar je moet beginnen, of wat voor gereedschap of materialen je nodig hebt? Kijk dan eens online, of vraag advies in de bouwmarkt.