Een zwembad in eigen tuin. Dat is voor veel mensen de ultieme droom. Hoe heerlijk is het om op een warme zomerdag zonder problemen in de achtertuin een duik te nemen? Een verwarmd zwembad kan zelfs op koudere dagen prima worden gebruikt. Heerlijk om te ontspannen en voor de kinderen het ultieme paradijs. Er komt echter veel bij kijken voordat je dit kunt realiseren. Want waar moet je eigenlijk rekening mee houden? Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom volgen hieronder alvast enkele tips om je op de juiste weg te helpen.
Een eigen zwembad vraagt om veel onderhoud. Bovendien moet deze op de juiste manier worden aangelegd. De kans is klein dat je hier ook echt ervaring mee hebt. Als je het bouwen van het zwembad voor een groot deel zelf wilt aanpakken, dan is het belangrijk om je van de nodige informatie te voorzien. Laat je daarom adviseren door een specialist.
Je kunt ook alvast op de Bunx website kijken om te zien wat je straks allemaal nodig hebt om het zwembad in optimale conditie te houden. Denk bijvoorbeeld aan onderhoudsproducten, maar ook aan afdekkingen, verwarming, enzovoorts. Dit zorgt er ook direct voor dat je alvast de kosten op een rijtje kunt zetten. Zo voorkom je dat je budget straks ontoereikend is en weet je beter waar je aan toe bent.
Wees je ervan bewust dat het plaatsen van een zwembad zwaar werk is. Zeker als je deze geheel wil ingraven. Alleen het graven van de ruimte kost al veel energie en tijd. Je kunt daarom alle hulp gebruiken. Wees daarom ook niet bang om mensen in te schakelen en deze hulp te vragen. Denk aan mensen uit je omgeving, maar eventueel ook aan professionele werklieden. Dit kost misschien wat meer, maar zij beschikken wel over de nodige machines en gereedschappen om het werk te vereenvoudigen en sneller af te ronden.
Is een vergunning verplicht? Niet altijd. Dit ligt vooral aan de grootte van het zwembad en op welke afstand deze van de woning is gelegen. In de achtertuin is een vergunning niet altijd noodzakelijk. Zal het zwembad in de voortuin geplaatst worden? Dan is dit wel altijd verplicht. Als het zwembad op minder dan dertig meter van de woning in de achtertuin wordt geplaatst en niet groter is dan 30 m2, is een vergunning niet noodzakelijk.
Wel is het verstandig om de regels in jouw gemeente nog eens goed na te lezen. Dit kan namelijk per gemeente verschillen. Neem liever het zekere voor het onzekere om onnodige vertraging tijdens de bouw te voorkomen.
Ook is het goed om over het kostenplaatje na te denken. Een zwembad in eigen tuin is niet goedkoop. Gemiddeld ben je tussen de 25.000 en 35.000 euro kwijt voor enkel de bouw. Hier komen de jaarlijkse onderhoudskosten dus nog bij. Daarnaast ligt het ook aan de grootte van het bad en de materialen die worden gebruikt. Soms kunnen de kosten zelfs oplopen tot meer dan 50.000 euro.