Voor je energieverbruik is het goed om alle ramen te isoleren. Dit gebeurt vaak met dubbel of triple isolatieglas. In sommige gevallen is het echter niet mogelijk om de oude ramen te vervangen. Bij een monumentaal pand wil je de authentieke details bijvoorbeeld niet verloren laten gaan. In zo’n situatie is een voorzetraam van plexiglas een goede oplossing. Dit wordt aan de binnenzijde van het raam gemonteerd voor een betere isolatiewaarde. Het goede nieuws is dat je deze verduurzamende klus prima zelf kunt uitvoeren.

Waarom plexiglas in plaats van glas?

Er zijn zowel voorzetramen van echt glas als van plexiglas verkrijgbaar. Als je het zelf wil monteren, raden we aan om te kiezen voor het kunststof materiaal. Plexiglas is namelijk veel veiliger, lichter en makkelijker te bewerken. Het is bovendien een stuk voordeliger in aanschaf.

Plexiglas voorzetraam op maat

Bespaar jezelf een hoop tijd en moeite door plexiglas op maat te bestellen. Meet de ramen nauwkeurig op en geef de gewenste afmetingen door. Zelfs ronde vormen of bijzondere hoeken zijn een probleem.

Monteren met klittenband

Veel voorzetramen kun je eenvoudig monteren met klittenband. Omdat het plexiglas zo licht van gewicht is, zal het stevig blijven zitten. Wil je de ramen even goed schoonmaken? Dan demonteer je de voorzetramen binnen een handomdraai. Je kunt er in de zomer voor kiezen om de extra ramen tijdelijk op te bergen. Al zal de extra isolatielaag de woning in de zomermaanden wel extra koel houden. Let op dat je het klittenband niet helemaal rondom aanbrengt. Er moet nog een beetje ruimte vrij blijven voor de ventilatie.

Monteren met clips

Een andere optie is om een voorzetraam te monteren met montageclips. Deze clips schroef je eerst in het kozijn en vervolgens klem je de plexiglas plaat erin vast. Niet ieder kozijn is hier geschikt voor. Controleer van tevoren of je veilig in jouw kozijnen kunt schroeven voordat je deze optie kiest. Laat je bij twijfel altijd professioneel adviseren over de beste montage. Maak je voor optimale isolatie gebruik van isolatieband? Houd dan weer rekening met de ventilatie.

Plexiglas voorzetraam schoonmaken

Het kunststof materiaal heeft van zichzelf een lange levensduur. Toch kan het voorzetraam schade oplopen als je het niet op de juiste manier schoonmaakt. Gebruik bijvoorbeeld nooit een schuurspons of harde borstel. Maak de plaat voorzichtig schoon met een zachte microvezeldoek om krassen te voorkomen. Zijn er na verloop van tijd toch krasjes ontstaan? Of lijkt het plexiglas vrij dof? Knap het dan op met speciaal polijstmiddel voor kunststof.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons