Wil jij ook optimaal genieten van het terras in jouw tuin? Maak dan een mooie veranda aan huis. Hier kun je ieder seizoen aangenaam onder zitten. Hieronder lees je een kort stappenplan om zelf een Douglas veranda te bouwen.

Stap 1: Schaf de juiste materialen aan

Het bouwproject begint natuurlijk met het aanschaffen van de juiste materialen. In veel gevallen is Douglas hout de beste keuze. Dit materiaal is eenvoudig te bewerken, relatief goedkoop en heeft een lange levensduur. Je kunt alle benodigdheden los bestellen en zelf op maat maken of kiezen voor een handig bouwpakket. Bij zo’n kant-en-klaar veranda bouwpakket zijn de staanders en liggers al ingekeept en is alles op maat gezaagd. Dat scheelt weer een hoop tijd!

Stap 2: Zorg voor een stevige fundering

Om te voorkomen dat jouw nieuwe houten veranda verzakt, is een stevige fundering essentieel. Controleer of de huidige terrastegels stabiel genoeg zijn of dat je beter beton kunt storten. De beste optie is om de staanders op betonpoeren te plaatsen.

Stap 3: Plaats de staanders

Plaats de betonpoeren op de juiste plek en draai de staanders erin. Het is belangrijk dat alles op exacte dezelfde hoogte staat en dat er ruimte vrij blijft tussen de staanders (de dragende houten palen) en de vloer.

Stap 4: Monteer de ringbalk en muurbalk

Vervolgens kun je de ringbalk bovenop de staanders monteren. Dit is een horizontale draagbalk waar de dakbalken op komen te liggen. Om ook de andere kant van de veranda stevig te maken, monteer je een muurbalk op de gevel van je woning. Plaats deze muurbalk iets hoger dan de ringbalk, zodat je een aflopend dak kunt creëren. Hierdoor blijft er geen water op de veranda staan als het regent.

Stap 5: Creëer het frame voor het dak

Maak het frame voor het dak door de dakbalken (ook wel gordingen genoemd) te monteren. Als je gebruik maakt van een bouwpakket, zijn de dakbalken ingekeept en kun je ze gemakkelijk over de ringbalk schuiven. Maak de andere kant stevig vast aan de muurbalk.

Stap 6: Verstevig de constructie met schoren

Verstevig de constructie met schoren

Je maakt de constructie nog steviger door een aantal schoren te plaatsen in de hoeken. Dit zijn kleine schuine balken waarmee je de staanders en de ringbalk met elkaar verbindt.

Stap 7: Monteer het dakbeschot

Controleer of alles stabiel staat en monteer daarna het dakbeschot. Je kunt kiezen voor een houten dak met of zonder dakbedekking of een polycarbonaat dak. Zet de platen of planken extra goed vast met stormankers.

Stap 8: Werk de houten veranda af

Werk de Douglas houten veranda vervolgens naar wens af. Je kunt bijvoorbeeld een dakgoot monteren, het hout behandelen met een beits of het een lik verf geven.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons