Nieuwbouwwoningen moeten tegenwoordig aan zeer strenge isolatie-eisen voldoen. En steeds meer bestaande woningen worden nageïsoleerd. Dat is goed nieuws, want hierdoor is er minder energie nodig om een woning warm te krijgen en houden in koudere tijden. Het heeft echter ook een nadeel: de woning houdt ook meer warmte vast in de zomer. Voor een fijn (en gezond) binnenklimaat is airconditioning steeds vaker een must. Wil je deze zelf installeren? Doe dan je voordeel met onderstaand stappenplan. Spoiler: je kunt een airco niet geheel zelf installeren maar moet bepaalde werkzaamheden verplicht laten uitvoeren door een gecertificeerde monteur.

Redenen om zelf een airco te willen installeren

Laat je een airco installeren, dan bestaan de kosten daarvan ongeveer voor de helft uit materiaalkosten en de helft arbeidskosten. Wil je besparen op de arbeidskosten? Of wil je niet heel lang hoeven te wachten op de installatie van je airco (vooral in de zomer kan er soms weken wachttijd zijn)? En ben je een beetje handig en beschik je over goed gereedschap? Dan kun je (het overgrote deel) van de installatie van een splitunit airconditioning met een buiten- en binnenunit zelf uitvoeren. Hoe je dat doet? Dan lees je in het handige stappenplan hierna.

Redenen om zelf een airco te willen installeren

Stap 1: Locatie bepalen van binnen- en buitenunit

Je begint met kijken waar je het beste de binnen- en buitenunit kunnen komen. De buitenunit hangt bij voorkeur aan een achter- of zijgevel, zoveel mogelijk in de schaduw. Kies voor de binnenunit een wand die genoeg gewicht kan dragen, en een plek uit de buurt van elektronische apparatuur. Houd rekening met een zo kort mogelijk afstand tussen de binnen- en buitenunit.

Stap 2: Voorbereidend werk voor de binnenunit

Monteer de wandbeugel van de binnenunit plat en waterpas tegen een binnenmuur. Boor vervolgens de gaten voor de stroomkabel en koelleiding. Meet alles eerst uitvoerig na om te voorkomen dat je een gat zult zien onder de binnenunit.

Stap 3: Voorbereiding werk voor de buitenunit

Nu is het tijd voor het voorbereidende werk voor de buitenunit. Zet eerst de opstellingsbalken op de gewenste plaats, en schroef de buitenunit hierop. Breng vervolgens de losse koelleiding, stroomkabel en condensslang van buiten naar binnen.

Stap 4: Leidingwerk binnenunit aansluiten

Sluit de condensslang, (stuur)stroomkabel en koelleiding aan de binnenunit. Wikkel de leidingen en kabels na aansluiting in met tape en isolatie. Tip: maak het jezelf gemakkelijk en leg de binnenunit hoger op een werkbank of stevig bureau.

Stap 5: Binnenunit ophangen

Hang de wandunit op aan de eerder geplaatste wandbeugel.

Stap 6: Leidingwerk buitenunit begeleiden en aansluiten

Begeleid het leidingwerk in een kabelgoot, en sluit de stuurstroomkabel en koelleiding op de buitenunit aan. Laat de condensslang hangen zodat deze kan ‘druppen’.

Stap 7: de inbedrijfsstelling (door een gecertificeerde monteur)

Voor de laatste stap – de ingebruiksstelling – mag alleen worden uitgevoerd door F-gassen gecertificeerde monteurs. Omdat je met koelgassen en druk te maken hebben mogen deze werkzaamheden alleen door een professional worden verricht. Deze zal de airconditioning aanzetten en diverse metingen verrichten. Deze leest waardes uit, controleert en accordeert ze voor een veilige, lekdichte en correcte installatie.

En dan tot slot de laatste stap: genieten maar van een fijne, koele woning! Vind je duurzaamheid belangrijk en wil je hogere energielasten door de airconditioning voorkomen? Laat dan ook zonnepanelen installeren en gebruik de zonnestroom voor je airconditioning.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons