Een kelder kan een waardevolle extra ruimte in huis zijn, maar vaak wordt deze ruimte verwaarloosd en gebruikt voor opslag van spullen die eigenlijk weggegooid moeten worden. Dit kan erg zonde zijn, zeker als je wel wat extra ruimte in je huis kunt gebruiken. Met een beetje tijd en moeite kun je de kelder omtoveren tot een functionele en aantrekkelijke ruimte. In dit artikel delen we tips en tricks voor het opknappen van je kelder, zodat je optimaal gebruik kunt maken van deze ruimte.

Bereid je goed voor 

Voordat je aan de slag gaat met het opknappen van je kelder, is het belangrijk om een plan te maken en de juiste materialen en gereedschappen in huis te hebben. Zorg ervoor dat je de kelder leeg gemaakt hebt en hebt opgeruimd voor je begint. Daarna is een van de belangrijkste stappen dat je de kelder waterdicht maakt. Je kelder waterdicht maken is een flink proces dat veel tijd in beslag neemt, maar het is essentieel. Vochtproblemen kunnen ervoor zorgen dat schimmels en ongedierte zich gaan nestelen in de kelder, wat de gezondheid van jou en je gezin kan aantasten. Er zijn verschillende manieren om de kelder waterdicht te maken, zoals het aanbrengen van een vochtwerende laag op de muren en vloer, het plaatsen van drainagebuizen of het aanbrengen van waterdichte verf. Het is aan te raden om een professional in te schakelen voor het waterdicht maken van de kelder, om ervoor te zorgen dat het op de juiste manier gebeurt.

Bereid je goed voor 

Kies de juiste vloer

Nadat je de kelder waterdicht hebt gemaakt, is het tijd om aan de aankleding van de nieuwe ruimte te gaan denken. Een van de eerste dingen die je kunt doen om je kelder op te knappen, is het kiezen van de juiste vloer. Het is hierbij belangrijk om te denken aan een vloer die bestand is tegen vocht. Je kunt hiervoor tegels of laminaat kiezen. Afhankelijk van waarvoor je de ruimte gaat gebruiken, is het belangrijk om rekening te houden met gemak. Kies dus een vloer die makkelijk schoon te maken is, aangezien er in kelders vaak veel stof ophoopt.

Verlichting en ventilatie

Aangezien een kelder zich onder de grond bevindt, is er weinig tot geen natuurlijke lichtinval. Dit geldt ook voor het zuurstofgehalte in de ruimte. Het kan dan een donkere plek zijn waar geen of nauwelijks nieuwe zuurstof binnenkomt. Dit is ongezond. Kies daarom voor goede verlichting. Een goed verlichte en geventileerde kelder is een stuk aangenamer om in te verblijven. Zorg dus voor voldoende ramen of kunstmatige verlichting in de kelder, en installeer eventueel een ventilatiesysteem om de lucht te verversen. Dit zal niet alleen de leefbaarheid van de kelder verbeteren, maar kan ook vochtproblemen helpen voorkomen. Kortom, het opknappen van je kelder kan een leuke en dankbare klus zijn, mits je goed voorbereid te werk gaat en de juiste stappen neemt. 

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons