Klussen is een hobby. Dat weet jij maar al te goed. Gezien het grote aanbod vacatures, ben je wellicht aan het overwegen om van je hobby je beroep te maken. De bouw is een grote sector, waarin altijd werk is te vinden. Echter vragen veel mensen zich af of werken in de bouw wel zo gezond is. In dit artikel staan positieve en negatieve punten van werken in de bouw, gericht op je gezondheid. Daarna kan je zelf de conclusie trekken of je de overstap moet wagen.

Afgekeurd op je 50e?

Het schrikbeeld van iedereen, misschien nog wel wat meer van werknemers in de bouw. Het is ander werk dan van 9 tot 5 achter een computer zitten. Dit laatste is trouwens verre van gezond, maar daar gaat het nu niet om. Werken in de bouw is zwaar voor je lichaam, maar het maakt je lichaam niet kapot. Dat was misschien vroeger het geval, maar tegenwoordig wordt alles erg goed in de gaten. De werkomstandigheden moeten aan flink wat voorwaarden voldoen. En terecht.

Er bestaat zoiets als PAGO. Dit staat voor Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek. Het doel van dit onderzoek is om over de volledige breedte van de organisatie inzicht te krijgen in de gezondheidsrisico’s van de medewerkers. Het gaat specifiek om risico’s die met het werk te maken hebben. Het wordt ook wel een bouwkeuring genoemd. Dit onderzoek draagt bij aan het creëren van goede arbeidsomstandigheden.

Wat met gevaarlijke stoffen?

Gevaarlijke stoffen worden zo min mogelijk gebruikt in de bouw. Het probleem zit hem ook niet in de bouwmaterialen die nu worden gebruikt, maar die vroeger wel heel normaal waren. Asbest is het bekendste materiaal. Het gebeurt regelmatig dat bij een verbouwing eerst nog asbest moet worden verwijderd. Werken met asbest is aan zeer strenge regels gebonden. De kans is groot dat er een gespecialiseerd bedrijf wordt ingeschakeld om de asbest te verwijderen.

Een goede tip is om de Stoffencheck app te installeren. Dan heb je op locatie altijd de goede informatie paraat. Bijvoorbeeld plaatmaterialen, van hout, steen, kunststof en metaal, kunnen bij bewerking gevaarlijk worden. En met isolatiemateriaal is het ook altijd opletten.

Bescherm jezelf goed

Bescherm jezelf goed

Met de juiste kleding en accessoires ben je al een heel eind op het gebied van veiligheid. Op veel bouwplaatsen is het dragen van een helm verplicht. Gebruik ook altijd een veiligheidsbril, en bescherm je voeten met stalen neuzen. Gehoorbescherming is verplicht als er meer dan 80 decibel geluid wordt geproduceerd. Dat is het geluid van een wekker.

Als je van plan bent om te gaan werken in de bouw, kijk dan goed naar de veiligheidsvoorschriften bij het bedrijf waar je aan de slag gaat. Zolang iedereen zich aan de regels houdt, is het risico op ongelukken klein.

En dan kan je volop genieten van een beroep waarin je met je handen bezig bent, veel buiten bent, waarbij de dagen snel gaan en de sfeer op het werk goed is.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons