Water heeft geen smaak. Tenminste, dat is wat men vaak zegt. Maar als je eerst in het noorden van Nederland een glas water uit de kraan drinkt en vervolgens een glas kraanwater drinkt in het zuiden van het land, zul je wel degelijk verschil proeven. Dit komt door de verschillen in waterhardheid per regio. Hoe kan dit?
Je hebt vast wel eens gehoord van de termen ‘hard water’ en ‘zacht water’. Dit heeft niets te maken met de vloeibaarheid van water, maar met de hoeveelheid kalk (calcium en magnesium) die in het water zit. In grote delen van Nederland wordt drinkwater gewonnen uit de bodem. In de bodem zitten meerdere kalklagen, als overblijfsel van de tijd dat Nederland nog in zee lag. Hierdoor bevat de bodem veel resten van schaaldieren, én kalk. Regenwater sijpelt door deze lagen en neemt kalk op voordat het water gewonnen wordt door drinkwaterbedrijven.
In de meeste regio’s in Nederland is het water uit de bodem vrij hard. Drinkwaterbedrijven ontharden het water tot gemiddeld 8dH, maar zelfs dan is er nog sprake van hard water. Bovendien zijn er ook regio’s in Nederland waar de waterhardheid alsnog 14,5dH is, simpelweg omdat het te duur is om het water verder te ontharden. De gevolgen van hard water zijn op verschillende manieren te merken. Hard water kan bijvoorbeeld leiden tot een droge en geïrriteerde huid. Ook zul je last krijgen van kalkaanslag op je sanitair en in je huishoudelijke apparaten.
Ben je benieuwd hoe hard jouw kraanwater is? Dit kun je op verschillende manieren testen. Een simpele manier is de zeeptest. Vul een potje met 2cl kraanwater en voeg hier 2 druppels groene zeep aan toe. Schuimt de vloeistof erg nadat je het potje heen en weer schudt? Dan is je water redelijk zacht. Is er weinig schuim aanwezig? Dan is je water hard. Je kunt de waterhardheid ook testen met een teststrook of een druppeltest. Deze tests zijn vaak redelijk makkelijk verkrijgbaar. Ook kun je de gegevens van je waterhardheid opvragen bij je lokale leidingwaterbedrijf.
Komt hieruit dat jouw kraanwater hard is? Dan is een waterontharder zeker het overwegen waard. Deze maakt het water minder hard door calcium- en magnesiumdeeltjes aan het water te onttrekken. Dit heeft veel voordelen: je hebt geen last van kalkaanslag in je woning, apparaten gaan langer mee en je hebt minder schoonmaakmiddel nodig. Bovendien is onthard water beter voor je huid én het smaakt lekkerder. Waar wacht je nog op?