Het is interessant om te zien dat heel Nederland in 2020 massaal begon te verbouwen en te klussen. Dat is natuurlijk goed te verklaren, aangezien we tijdens de lockdown de hele dag tegen hetzelfde behang aan zaten te kijken. Maar wat gebeurt er eigenlijk als er iets misgaat? Ben je verzekerd voor schade en zo ja, voor wat ben je dan precies verzekerd? Bekijk allianzdirect.nl voor de opties. Klussen is namelijk niet zonder risico’s. Je kunt natuurlijk een professional inschakelen, die hun eigen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft voor schade die wordt aangericht. Maar hoe zit het als je zelf gaat klussen?

Wat is wel en niet verzekerd?

Met een woonverzekering, zoals een inboedelverzekering, ben je meestal wel gedekt voor schade die ontstaat tijdens het klussen. Toch kan het soms moeilijk zijn om in te schatten wat wel en niet verzekerd is. Je kunt daarom een woonverzekering vergelijken en kijken wat wel en niet gedekt wordt. Is de schade direct het gevolg van de klus of niet? Een inboedelverzekering dekt namelijk spullen zoals tapijt, meubels en een tv. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe kast in elkaar gaat zetten en struikelt, kan het zijn dat de kast beschadigd raakt. Dit is bijvoorbeeld verzekerd. Maar als je een nieuwe kast koopt en iets stukmaakt bij het in elkaar draaien, is het weer niet verzekerd. Klein verschil, toch? Hetzelfde geldt voor een luxaflex. Stel je bent deze aan het ophangen en je stoot ergens tegenaan waardoor de luxaflex valt en beschadigd raakt, ook dan ben je verzekerd. Maar als je bijvoorbeeld uitschiet met de schroevendraaier wanneer je deze aan het ophangen bent, ben je weer niet verzekerd.

Hoe zit het met schade aan de woning?

Schade aan de woning zelf valt niet onder de inboedelverzekering. Hiervoor heb je weer een andere woonverzekering nodig. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je schade veroorzaakt aan de leidingen of aan die mooie houten vloer. In dat geval kan een woonhuisverzekering bijvoorbeeld van pas komen. Maar ook hier ben je niet altijd voor verzekerd. Wanneer je bijvoorbeeld zelf een verwarming aan het plaatsen bent waardoor er waterschade ontstaat, ben je niet verzekerd. Je bent bijvoorbeeld wel verzekerd wanneer je een waterleiding aan het omleggen bent en deze beschadigd raakt. Alleen de reparatie ervan is dan verzekerd, niet de gevolgschade. Kijk dus altijd goed in je polis wat wel en niet verzekerd is!

Hoe zit het met schade aan de woning

Tips om schade te voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Je hebt de schade die in huis ontstaat natuurlijk niet altijd zelf aan de hand, maar er zijn een aantal handige preventieve tips. Met de juiste voorbereiding en de juiste spullen kom je al een heel eind. Wanneer je precies weet wat je moet doen en wat voor materialen je daarvoor nodig hebt, verminder je al een aantal risico’s. Draag ook altijd beschermende kleding, zoals werkschoenen met stalen neus en een veiligheidsbril. Check ook of alle apparatuur en gereedschappen nog in goede staat zijn. Je wilt niet met een half kapotte boormachine een gammele ladder opklimmen. Daarnaast is het verstandig om de werkplek goed op te ruimen, zodat je nergens over struikelt en veilig kunt klussen.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons