Multiplex is in de kern meerdere houtfineerlagen die zijn samengevoegd tot een plaat. Maar er bestaan heel veel verschillende soorten aan multiplex, en die heb ik even op een rijtje gezet.

Hardhout multiplex

Multiplex van hardhout is een plaatsoort die voor meerdere toepassingen geschikt is voor zowel binnen als beperkt buiten. Dit is afhankelijk van de verlijming. Sommige multiplex platen zijn speciaal verlijmd voor interieur en zijn geschikt voor binnen gebruik. Voor buiten heb je exterieur verlijmde multiplex. Deze multiplex is vanwege de WBP verlijming in beperkte mate bestand tegen vocht.

Hardhout is een materiaal dat is opgebouwd uit kruislings op elkaar verlijmde hout fineren. Het is ook makkelijk te bewerken en is er sterk waardoor ze, mits goed onderhouden, lang mee gaan.

Hardhout multiplex

Okoumé multiplex

Okoumé is een houtsoort uit West-Afrika die er voor bekend staat dat het hout zacht is, maar toch sterk en elastisch. Dit houtsoort wordt veel gebruikt voor buitentoepassingen, maar kan ook zeker binnen worden gebruikt. Ook is okoumé makkelijk te bewerken, zowel met de hand als met machines. Wel wordt geadviseerd om gebruik te maken van scherp gereedschap voor het beste resultaat.

Vaak wordt okoumé watervast gelijmd, waardoor ze prima gebruikt kunnen worden in vochtige ruimtes, zoals de werkbank in de keuken of buiten.

Populieren multiplex

Populierenhout is een houtsoort die makkelijk te verwerken is en vaak wordt gebruikt voor het vervaardigen van plaatmaterialen. Het hout is echter niet bestand tegen vocht en kan je zonder de goede behandeling ook niet buiten toe passen.

Populieren multiplex wordt vaak gebruikt voor het afwerken van wanden en plafonds of voor andere decoratieve toepassingen binnenshuis.

Multiplex kopen

Om nu echt te weten welke multiplex geschikt is voor jouw klus, kan je altijd bij de productspecialisten van Sleiderink Bouwmaterialen aankloppen. Zij hebben een grote kennis van multiplex en kunnen je een vrijblijvend advies geven.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons