Wist je al dat je jouw schoorsteen regelmatig moet onderhouden? Dat knapperende haardvuur in jouw huis geeft veel warmte en gezelligheid, maar zorgt ook voor extra rotzooi. Tegelijkertijd zijn er invloeden van buitenaf, zoals vogels, die zorgen voor veel vuil. Dit brengt gevaarlijke situaties met zich mee. Je moet daarom een schoorsteenveger in de buurt overwegen voor het goed onderhouden van de schoorsteen. Maar waarom zou je dit dan doen? En wat is dan de reden voor het inschakelen van een professional? Alles wat je moet weten lees je in onderstaande informatie.

Rook en gassen hopen zich op

Een schoorsteen kan het wooncomfort aanzienlijk verbeteren. Alleen produceert zo’n vuur niet alleen warmte en licht, maar ook giftige gassen en rook. Deze gaan allemaal richting de schoorsteen. De rookkanalen kunnen hierdoor verstopt raken en ander vuil hecht zich al snel aan het oppervlak. Na verloop van tijd zullen rook en gassen zich ophopen in jouw huis, waar jij veel gezondheidsrisico’s mee loopt. Een goede schoorsteenveger zorgt er daarom voor dat het rookkanaal weer volledig vrij is en jij jouw openhaard zonder problemen aan kan steken. Een regelmatige schoonmaak doet dus wonderen voor het wooncomfort in jouw huis.

Een duidelijk beeld krijgen van de schoonmaakwerkzaamheden

Maar wat doet een schoorsteenveger dan eigenlijk? Hiervoor beoordeelt de professional eerst de situatie. Ze inspecteren de schoorsteen op alle mogelijke problemen. Denk aan het opbouwen van roet, vogelnesten en schade. De schoorsteenveger begint daarom op het dak en maakt hiervoor gebruik van speciale gereedschappen. Als er een goed beeld is van de werkzaamheden die staan te gebeuren, kan hij aan de slag met de daadwerkelijke schoonmaak. Er is veel nauwkeurigheid nodig om dit allemaal geregeld te krijgen. De professional is daarom niet binnen enkele minuten klaar.

Een duidelijk beeld krijgen van de schoonmaakwerkzaamheden

Gevaarlijke situaties met de haard voorkomen

Een goede schoorsteenveger zal bij de schoonmaak eerst de roet en creosoot verwijderen. Creosoot is een bijproduct van verbranding, dat zich eenvoudig aan de binnenkant van de schoorsteen kan hechten. Dit bijproduct is ontvlambaar, waardoor het dus grote gevaren op kan leveren. Regelmatig een schoonmaak uitvoeren kan voorkomen dat je voor gevaarlijke situaties komt te staan. De professional kan met de schoonmaak alle sporen verwijderen en het rookkanaal weer naar behoren maken. Jij kan weer gebruik maken van de schoorsteen.

Eens per jaar onderhoud

Het schoonmaken van een schoorsteen moet dus regelmatig gebeuren. Maar hoe vaak doe je dit dan? Over het algemeen is het advies om eens per jaar een schoorsteenveger langs te laten komen om grondig schoonmaak te doen. Echter varieert het van hoe vaak je de openhaard gebruikt en welke brandstof je hierbij gebruikt hoe vaak je de professional daadwerkelijk langs laat komen. Hout produceert bijvoorbeeld meer dan gas. Kijk dus goed naar jouw individuele situatie om te voorkomen dat je niet de juiste keuzes maakt en er meer vuil ophoopt dan je in eerste instantie gedacht had. Zo houd je jouw huis veilig en kan je genieten van de warmte en gezelligheid.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons