Veiligheid is van het grootste belang bij het klussen, denk aan een veiligheidsbril, handschoenen of een stofmasker. Veel veiligheidsrichtlijnen worden aangegeven met pictogrammen en soms zelfs met veiligheidsborden. Welke borden moet je als doe-het-zelver kennen?

Veiligheidsborden die de doe-het-zelver moet kennen

Voor een veilige werkomgeving is goede signalering essentieel. Gelukkig kun je veiligheidsborden eenvoudig online bestellen. Als je aan de slag gaat op een terrein, zoals rondom een woning of in een groter gebouw, kom je deze borden vaak tegen. Denk aan waarschuwingen voor elektriciteitsgevaar, borden die aangeven dat vuur of sigaretten verboden zijn, of aanwijzingen over waar je wel of niet mag parkeren en welke plaatsen vrij moeten blijven voor hulpdiensten.

Werk je in een gebouw? Dan is het van belang om de evacuatieplannen te kennen en deze borden goed te begrijpen. Waar moet je naartoe als er iets misgaat en hoe zorg je ervoor dat je snel in veiligheid bent?

Pictogrammen die je moet herkennen

Als doe-het-zelver krijg je soms te maken met veiligheidsborden, maar vaker zul je geconfronteerd worden met pictogrammen. Deze pictogrammen moeten wettelijk op de producten staan die je gebruikt. Denk aan pictogrammen voor giftige en bijtende stoffen of stoffen die brandgevaar veroorzaken.

Ga nooit aan de slag met deze stoffen als je de veiligheidsmaatregelen niet kent. Maak jezelf eerst wegwijs in de voorschriften en bestudeer de pictogrammen goed. Via het internet kun je gemakkelijk informatie vinden over deze materie.

Andere veiligheidsmaatregelen

Naast het opvolgen van veiligheidsborden en pictogrammen op producten die je gebruikt, is het als klusser ook belangrijk om andere algemene veiligheidsmaatregelen in acht te nemen.

Bij het werken met elektriciteit is het van groot belang om niet alleen de schakelaar uit te zetten in de stoppenkast, maar ook met een speciale schroevendraaier te controleren of de stroom echt is uitgeschakeld voordat je aan de slag gaat.

Sommige veiligheidsmaatregelen zijn minder voor de hand liggend. Zo kan het zijn dat je werkt in een flatgebouw waar asbestmaterialen zijn gebruikt, bijvoorbeeld in isolatieplaten in een plafond of muur. Raadpleeg de VVE voor informatie hierover. Ga bij de aanwezigheid van asbest nooit zelf aan de slag en schakel professionele hulp in.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons