Omdat Nederlandse zomers nogal warm en droog kunnen zijn, is het belangrijk om je tuin in dit seizoen goed te onderhouden. Als je dit niet doet, kan het maar zo zijn dat bloemen en planten het loodje leggen. Weet je niet precies hoe je dit aanpakt? Lees dan vooral verder. In deze tekst hebben we namelijk een aantal do’s en don’ts voor tuinonderhoud in de zomer op een rijtje gezet. Hopelijk lukt het jou hiermee ook om je tuin mooi te houden.

Do: onkruid verwijderen

Zodra de zon meer gaat schijnen en het warmer wordt, schiet onkruid de grond uit. Hierdoor is de kans groot dat deze plantjes ook in jouw tuin opduiken. Negeer ze niet, maar ga onkruid direct te lijf met tuingereedschap. Hoe sneller je handelt, hoe kleiner de kans dat onkruid je tuin overneemt. Er zijn middeltjes tegen onkruid, maar gebruik deze liever niet in perkjes of borders. Deze bestrijdingsmiddelen bevatten vaak agressieve stoffen, waardoor bloemen en planten eraan dood kunnen gaan. Verwijder onkruid daarom met de hand.

Onkruid tussen stenen en tegels kun je wel verwijderen met een bestrijdingsmiddel. Ben je van plan om zo’n middel te gebruiken? Kies dan voor een biologisch bestrijdingsmiddel.

Do: voldoende water geven

Do voldoende water geven

Deze ‘do’ lijkt misschien een open deur, maar we vinden het belangrijk om hem toch te noemen. In de zomer valt er meestal niet voldoende neerslag, waardoor jij je planten geregeld water moet geven. Beperk je overigens niet alleen tot bloemen en planten, maar geef ook je gazon extra water. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat je tuinslangen en sproeiers in huis hebt. Als je een vrij grote tuin hebt, kost handmatig sproeien je veel tijd. Overweeg in dat geval om een automatische sproei-installatie aan te (laten) leggen of voor een irrigatiesysteem te kiezen.

Don’t: bemesten in de volle zon

Om ervoor te zorgen dat gras blijft groeien, heeft het je gazon voldoende voedingsstoffen nodig. Vandaar dat je het gazon regelmatig moet voorzien van kalk en mest. Bemest alleen nooit in de volle zon, want dan kan je gazon verbranden. Doe dit liever in de avond, als de zon niet meer of minder fel schijnt. De mest heeft dan voldoende tijd om de grond in te trekken, terwijl je niet bang hoeft te zijn dat je gazon verbrandt. Sla een mestbeurt in de zomer niet over, want je gazon heeft – net als in het voorjaar en najaar – baat bij mest in dit seizoen.

Don’t: gras te kort maaien

Heb je gras in de tuin? Dan is het je vast al opgevallen dat dit in de zomer veel harder groeit dan de rest van het jaar. Daarom moet jij je gazon in dit seizoen regelmatig maaien. Om te voorkomen dat je onnodig vaak met de grasmaaier in de weer bent, lijkt het je misschien een goed idee om de grasmat lekker kort te maaien. In de zomer is dit alleen niet verstandig, want kort gras verbrandt sneller dan lang(er) gras. Maai je gazon daarom liever een keer vaker.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons