Een glaasje water uit de kraan, douchen, het toilet doorspoelen, (af)wassen, tanden poetsen: leidingwater is onmisbaar. Wist je dat we per persoon gemiddeld 129 liter water per dag verbruiken? Voor een huishouden van vier personen komt dat iedere dag al snel op 500 liter water. Wat heeft dat voor effect op de leidingen in je huis? En wat kun je daaraan doen?

Ontstaan van kalkaanslag

Het water dat door de leidingen stroomt in Nederland bevat van nature kalk. Dit is een mengsel van magnesium en calcium. Deze deeltjes zijn slecht oplosbaar in water en hechten zich hierdoor aan oppervlakken. Kalkaanslag is te herkennen aan een doffe laag op glazen en witte vlekken op je sanitair en huishoudelijke apparaten. Maar kalk hecht zich ook aan leidingen. Als kalk te lang blijft zitten en zich ophoopt, zul je bijvoorbeeld merken dat de waterdruk minder wordt.

Tips om kalkaanslag te verwijderen

Tips om kalkaanslag te verwijderen

Als je last hebt van kalkaanslag op je sanitair en in je huishoudelijke apparaten, zul je misschien al snel grijpen naar veelbelovende schoonmaakmiddelen. Maar vaak zijn deze maar beperkt effectief en bovendien kan het aardig in de kosten lopen. Je kunt kalkaanslag ook verwijderen met de volgende huis-tuin-en-keukenmiddelen:

  • Azijn. Om een douchewand of ander groot oppervlak van kalk te ontdoen, kun je een plantenspuit vullen met azijn (eventueel verdund met een beetje lauwwarm water) en dit op het oppervlak spuiten. Ook kun je een kraan of douchekop losdraaien en de losse onderdelen in een schaaltje of bakje met azijn leggen. Na anderhalf uur is alle kalk verdwenen!
  • Citroensap. Je kunt een beetje citroensap mengen in water, maar je kun ook met een halve citroen over het oppervlak wrijven.
  • Baking soda. Strooi een beetje baking soda op een vochtige spons en schrob hiermee de aangedane oppervlakken.
  • Karnemelk. Je kunt de karnemelk verdunnen met lauwwarm water, maar je kunt ook direct karnemelk aanbrengen op de plek waar je kalk wil verwijderen.

Waterleiding kalkvrij houden

Allemaal goede tips om kalkaanslag te verwijderen, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom is het goed om het probleem bij de wortels aan te pakken en te investeren in een waterontharder. Deze verzekert je altijd van 100% onthard, zacht water, zodat jij je geen zorgen meer hoeft te maken over witte vlekken op je sanitair en in je huishoudelijke apparaten. Maak je je zorgen over bestaande kalkaanslag in je leidingen? Een waterontharder lost óók oude kalkaanslag op. Voor je het weet heb je geen omkijken meer naar kalk!

129 liter water – https://www.vewin.nl/SiteCollectionDocuments/Publicaties/Cijfers/Vewin-Watergebruik-Thuis-2021.pdf

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons