Een industrieel interieur; het klinkt rauw en stoer, geleefd en niet al te strak. Maar wat houdt het precies in als het om meubels of accessoires gaat? Alles over de industriële look in huis en hoe je de juiste sfeer creëert.

Amerikaans verleden

Zoals veel trends en gewoontes hebben we de industriële stijl in Nederland overgenomen uit Amerika. Het is ontstaan in New York, waar veel oude fabrieken leeg kwamen te staan. Het werden in plaats daarvan woningen, maar de oorspronkelijke materialen werden behouden en de appartementen bestonden dan ook grotendeels uit staal, beton en baksteen: de typische basis voor industriële woningen.

Industriële kenmerken

Industriële kenmerken

Als je weet welke materialen er horen bij een industriële stijl, kun je je waarschijnlijk nog steeds moeilijk voorstellen hoe zo’n industriële woonkamer of slaapkamer er dan uitziet. Welke kleuren gebruik je? En welke meubels passen erbij? Goed om te weten: er is niet één concrete omschrijving, want het ene huis is het andere niet en er zijn veel mogelijkheden denkbaar die allemaal binnen dezelfde stijl passen.

Over het algemeen kenmerkt de stijl zich door neutrale en koele tinten zoals grijs en blauw, een muur met structuur en vaak tweedehands of strakke meubels. Het gaat met name om meubels die niet al te sierlijk zijn, sober van tint en kleine beschadigingen of sporen van gebruik maken het geheel juist charmanter. Zo kunnen nachtkastjes industrieel zijn door een geleefd en gebruikt uiterlijk, of juist een sober ontwerp hebben met een strakke vorm. En als je het hebt over een industriële kledingkast, denk dan bijvoorbeeld aan een stoere, grote kledingkast van hout zonder sierlijke details. Maar ook daarin zijn natuurlijk talloze variaties te vinden.

Accessoires in stijl

Hoewel je zou verwachten dat industriële interieurs vrij zijn van objecten voor de sier en voornamelijk praktisch zijn, zijn er toch wat accessoires die de industriële sfeer in huis compleet maken. Denk bijvoorbeeld aan bloempotten of verschillende soorten grove lampen, die functioneel zijn maar tegelijkertijd bijdragen aan het industriële gevoel. En natuurlijk kun je de ruimte iets kleurrijker maken met een aantal planten. Een mooi contrast met de verder neutrale tinten.

Kortom, binnen de industriële stijl heb je een heleboel vrijheid en je kunt de stijl, hoe sober en strak ook, goed aanpassen en de stijl helemaal eigen maken. De uitgangspunten zijn de harde materialen, neutrale tinten en geleefde meubels van bijvoorbeeld hout, en de ruimtes zijn vaak zonder een overdaad aan accessoires.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons