Schuimbeton wordt steeds populairder om toe te passen als duurzaam bouwmateriaal. Door de veelzijdigheid van het product, de relatief goedkope prijs en de duurzaamheid groeit het aantal toepassingen van schuimbeton. Zo wordt dit product gebruikt als isolatiemateriaal, opvulmiddel en versterkingsmiddel. Meer informatie over de verschillende toepassingen van schuimbeton lees je hier.

Schuimbeton als isolatiemateriaal

Schuimbeton storten wordt vaak gedaan om te dienen als isolatiemateriaal, bijvoorbeeld in een kruipruimte. Doordat het materiaal over een hoge thermische isolatiewaarde beschikt kan het worden ingezet als isolerende maatregel, waarbij aanzienlijke energiebesparingen mogelijk zijn.

Zo biedt het materiaal bij een dikte van 35cm een R waarde van 3,5, waardoor het voldoet aan de gewenste normen voor vloerisolatie vanuit het Nederlands Bouwbesluit. De gemiddelde kruipruimte biedt meer dan voldoende ruimte voor deze dikke isolatielaag.

Daarbij is het materiaal bestand tegen schimmels, vocht en ongedierte. Hierdoor zal het niet aangetast worden door de klamme omstandigheden in een kruipruimte, waarmee het ook een duurzaam product is met een lange levensduur.

Schuimbeton-als-isolatiemateriaal

Schuimbeton als fundering

Naast de isolerende eigenschappen is een ander kenmerk van dit materiaal de hoge druksterkte. Kortom, het is heel erg sterk! In vergelijking tot andere lichtgewicht materialen kan schuimbeton veel meer gewicht dragen, Hierdoor wordt dit vaak gebruikt om het gebouw in zijn geheel te ontlasten met deze lichtgewicht fundering.

Schuimbeton dichtheden variëren meestal van 300 tot 1000 kg/m3, afhankelijk van de daadwerkelijke verhouding van het mengsel. Dit lichtgewicht mengsel bestaat namelijk uit een mix van cement, fijn zand, water, schuimmiddel en eventueel vulmiddel. Hiermee is het een licht maar sterk bouwmateriaal.

Renovatievloer van schuimbeton

Wanneer een bestaande houten balkenvloer verrot is, wordt er vaak gekozen om met schuimbeton een volledig nieuwe vloer aan te leggen. Deze toepassing wordt vaak gecombineerd met vloerverwarming. Door de isolerende waarde van het materiaal zal het namelijk zorgen voor een maximaal warmterendement.

Zo wordt de warmte van de vloerverwarming namelijk niet doorlaten naar onder, maar direct de woning in. Dit biedt een optimaal wooncomfort en zorgt ervoor dat je voor een aangename temperatuur minder hoef te stoken. Kortom, door dit materiaal profiteer je van maximaal rendement en minimaal warmteverlies met vloerverwarming.

Na het aanleggen van het schuimbeton en de vloerverwarming dient er wel nog een afdekvloer gestort te worden om het geheel af te sluiten en te beschermen.

Alle voordelen op een rij

Voor welke toepassing je ook kiest, door te kiezen voor dit materiaal zul je profiteren van verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het materiaal is brandwerend, waardoor de veiligheid van de constructie versterkt wordt
  • Het gaat om een zelf nivellerend product, welke makkelijk te storten is
  • De vloeibare massa bereikt eenvoudig alle hoeken van het oppervlak
  • Schuimbeton heeft een relatief snelle droogtijd, welke na 48 uur beloopbaar is
  • Het is een product met een lange levensduur, bestand tegen vorst en dooi

Zelf aan de slag met schuimbeton

Wanneer je zelf aan de slag wilt gaan met schuimbeton voor een toepassing moet je opzoek naar een betrouwbare leverancier, welke de juiste hoeveelheid kan leveren. Via https://betondirekt.nl/ kunnen zowel particulieren als ZZP’ers eenvoudig een bestelling plaatsen voor dit materiaal, om vervolgens zelf aan de slag te gaan.

Omdat dit product erg vloeibaar is, wordt het altijd geleverd en gestort middels een pomp. Doordat het product vervolgens zelf uitvloeit heeft u er weinig werk van. Met de juiste voorbereidingen kan iedereen aan de slag met schuimbeton.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons