Een parketvloer is een prachtige toevoeging aan je huis, maar het vereist wel de nodige zorg om zijn schoonheid te behouden. Een essentieel onderdeel van dat onderhoud is het behandelen van de houten vloer. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het behandelen van een parketvloer.

Waarom een houten parketvloer behandelen?

Het behandelen van je parketvloer is essentieel om het te beschermen tegen slijtage, vocht en vlekken. Je brengt een nieuwe beschermde laag aan die de levensduur van het hout verlengt en ervoor zorgt dat de natuurlijke schoonheid langer behouden blijft. Hierdoor krijgt de vloer een tweede leven en is het vaak niet nodig om het te vervangen.

Keuze van behandeling: olie, hardwax of lak

Bij het behandelen van een parketvloer heb je de keuze uit verschillende afwerkingsproducten. Denk aan een olie, hardwax of een lak. Olie voedt het hout en geeft de vloer een natuurlijke uitstraling. Lak vormt juist een beschermende laag op het hout en is hierdoor super sterk en duurzaam, maar oogt wel minder natuurlijk. Hardwax is een mooie tussenweg voor deze soorten afwerkingen. Vind je het lastig om de juiste keuze te maken voor jou vloer? Verdiep je dan goed in de verschillen en laat je adviseren door een parketspecialist zoals Van Houdt Vloeren.

Een parketvloer is een prachtige toevoeging aan je huis, maar het vereist wel de nodige zorg om zijn schoonheid te behouden. Een essentieel onderdeel van dat onderhoud is het behandelen van de houten vloer. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het behandelen van een parketvloer. Waarom een houten parketvloer behandelen? Het behandelen van je parketvloer is essentieel om het te beschermen tegen slijtage, vocht en vlekken. Je brengt een nieuwe beschermde laag aan die de levensduur van het hout verlengt en ervoor zorgt dat de natuurlijke schoonheid langer behouden blijft. Hierdoor krijgt de vloer een tweede leven en is het vaak niet nodig om het te vervangen. Keuze van behandeling: olie, hardwax of lak Bij het behandelen van een parketvloer heb je de keuze uit verschillende afwerkingsproducten. Denk aan een olie, hardwax of een lak. Olie voedt het hout en geeft de vloer een natuurlijke uitstraling. Lak vormt juist een beschermende laag op het hout en is hierdoor super sterk en duurzaam, maar oogt wel minder natuurlijk. Hardwax is een mooie tussenweg voor deze soorten afwerkingen. Vind je het lastig om de juiste keuze te maken voor jou vloer? Verdiep je dan goed in de verschillen en laat je adviseren door een parketspecialist zoals Van Houdt Vloeren. Hout schuren voor behandeling Voordat je een parketvloer kunt behandelen, moet het oppervlak grondig worden geschuurd. Op deze manier verwijder je oude afwerkingslagen, krassen en andere oneffenheden. Bovendien zorgt het ervoor dat de nieuwe afwerking beter hecht op het hout en langer mooi blijft. Sla deze stap daarom niet over! Zelf doen of uitbesteden aan professional? Het schuren en behandelen van parket kan een intensief proces zijn. Het vereist veel tijd, geduld en bovendien specifieke apparatuur. Het is bijvoorbeeld niet haalbaar om een hele vloer met de hand te schuren. Hoewel sommige doe-het-zelvers ervoor kiezen om het project toch zelf aan te pakken, is het vaak verstandiger om het uit te besteden aan een professional. Zij kunnen het parket behandelen met geschikte apparatuur en de juiste technieken. De klus is niet alleen sneller klaar, maar je bent ook verzekerd van een mooi eindresultaat. Regelmatig onderhoud en herbehandeling Na het (laten) behandelen van de houten vloer is regelmatig onderhoud essentieel om het in topconditie te houden. Houd de parketvloer goed schoon met gebruik van een zachte bezem, stofzuiger en een licht vochtige dweil. Afhankelijk van het type behandeling dat je hebt gekozen, kan het nodig zijn om de vloer periodiek opnieuw te laten behandelen om de bescherming te vernieuwen.

Hout schuren voor behandeling

Voordat je een parketvloer kunt behandelen, moet het oppervlak grondig worden geschuurd. Op deze manier verwijder je oude afwerkingslagen, krassen en andere oneffenheden. Bovendien zorgt het ervoor dat de nieuwe afwerking beter hecht op het hout en langer mooi blijft. Sla deze stap daarom niet over!

Zelf doen of uitbesteden aan professional?

Het schuren en behandelen van parket kan een intensief proces zijn. Het vereist veel tijd, geduld en bovendien specifieke apparatuur. Het is bijvoorbeeld niet haalbaar om een hele vloer met de hand te schuren. Hoewel sommige doe-het-zelvers ervoor kiezen om het project toch zelf aan te pakken, is het vaak verstandiger om het uit te besteden aan een professional. Zij kunnen het parket behandelen met geschikte apparatuur en de juiste technieken. De klus is niet alleen sneller klaar, maar je bent ook verzekerd van een mooi eindresultaat.

Regelmatig onderhoud en herbehandeling

Na het (laten) behandelen van de houten vloer is regelmatig onderhoud essentieel om het in topconditie te houden. Houd de parketvloer goed schoon met gebruik van een zachte bezem, stofzuiger en een licht vochtige dweil. Afhankelijk van het type behandeling dat je hebt gekozen, kan het nodig zijn om de vloer periodiek opnieuw te laten behandelen om de bescherming te vernieuwen.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons