Het plaatsen van een overkapping in de tuin is een geweldige manier om optimaal te genieten van het buitenleven. Je creëert extra leefruimte en kunt zelfs bij minder gunstig weer aangenaam in je tuin zitten. Bovendien is het mogelijk om zo’n overkapping helemaal zelf te plaatsen. Dat scheelt weer kosten voor professionele montage. Een solide fundering is echter essentieel voor een stabiele en duurzame constructie. Daarom delen we hieronder 5 handige funderingstips om zelf toe te passen.

Tip 1. Kies het juiste type fundering

Er zijn verschillende soorten funderingen waaruit je kunt kiezen voor de overkapping. Denk aan het gebruik van betonnen poeren, betonplaten of schroeffunderingen. Het type fundering dat het meest geschikt is, hangt af van een aantal factoren. Zo speelt het formaat en gewicht van de overkapping, de bodemgesteldheid en je budget een belangrijke rol. Onderzoek wat de mogelijkheden zijn en welk type fundering de beste match is voor jouw situatie. Vraag eventueel om persoonlijk advies van een specialist als je er niet uitkomt. ForaVida verkoopt allerlei soorten overkappingen en kan direct passend advies geven.

Tip 2. Controleer en egaliseer de ondergrond

Voordat je de fundering gaat plaatsen, is het verstandig om de ondergrond zorgvuldig te controleren. Zijn er obstakels zoals steen, puin of wortels aanwezig die eerst verwijderd moeten worden? Daarna kun je de ondergrond op het juiste niveau brengen en egaal maken. Dit zorgt voor een stabiel resultaat.

Tip 3. Zorg voor voldoende drainage

Goede drainage is essentieel om overstroming en ophoping van regenwater rondom de fundering te voorkomen. Dit kan op lange termijn namelijk voor verzakking of beschadigingen zorgen. Een goede tip is om de fundering iets hoger aan te leggen dan het omliggende terrein. Ook kun je speciale drainagebuizen toevoegen, zodat het regenwater beter wordt afgevoerd naar een geschikte locatie in de tuin.

Tip 4. Gebruik duurzame materialen

Gebruik-duurzame-materialen

Kies voor duurzame materialen van hoge kwaliteit voor je fundering. Materialen zoals beton of geïmpregneerd hout zijn bijvoorbeeld erg sterk en goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Het is beter om direct wat meer geld te investeren in producten met een lange levensduur, omdat dit op de lange termijn juist voordeliger zal zijn.

Tip 5. Raadpleeg de lokale bouwvoorschriften

Voordat je begint aan de bouw van de overkapping en fundering, is het belangrijk om de lokale bouwvoorschriften te raadplegen. Deze voorschriften kunnen verschillen van plaats tot plaats, dus zoek de informatie op voor jouw specifieke gemeente. In de meeste gevallen zal een overkapping vergunningsvrij geplaatst kunnen worden, maar het is verstandig om het even te checken en 100% zeker te weten.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons