Een goede akoestiek in huis kan bijdragen aan een hoger wooncomfort. Vooral in de zithoek waar de tv staat is het belangrijk om de akoestiek te verbeteren. Als de ruimte erg hol klinkt, kun je niet genieten van een optimale geluidskwaliteit en is jouw favoriete serie niet goed verstaanbaar. Zelfs niet wanneer je luxe speakers aanschaft. Kan de akoestiek in jouw woonkamer wel wat verbetering gebruiken? Ga dan aan de slag met de onderstaande tips en tref de nodige maatregelen.

Maak gebruik van geluidsabsorberende materialen

Besteed voldoende aandacht aan het materiaalgebruik in de woonkamer. Harde materialen zoals steen en kunststof weerkaatsen geluid, wat zorgt voor een hol geluid en soms zelfs voor een echo in huis. Dat is natuurlijk niet fijn als je televisie wil kijken! Maak daarom gebruik van veel zachte, geluidsabsorberende materialen. Denk aan katoen, teddy stof, fluweel, wol, vilt en allerlei zachte bekleding. Uiteraard kun je dit combineren met hardere materialen zoals hout. Een Akupanel is bijvoorbeeld een akoestisch wandpaneel dat bestaat uit houten latten met daartussen geluiddempend vilt. Dit is een stijlvolle én nuttige combinatie. Het vilt is daarnaast erg duurzaam, omdat het wordt gemaakt van gerecycled plastic.

Creëer een knusse zithoek

Een grote zithoek met veel lege ruimte oogt misschien wel erg modern, maar doet niet veel goeds voor de akoestiek. Probeer daarom een wat knusser zithoekje te creëren. Maak een scheiding tussen de woonkamer en eetkamer met een hoge kast of voeg bijvoorbeeld een grote relaxstoel toe. Zet ook meerdere accessoires van zachte materialen in de zithoek om het geluid goed te absorberen.

Creëer een knusse zithoek

Monteer akoestische panelen achter de tv

Het is hierboven al even benoemd, maar je kunt de akoestiek in de zithoek flink verbeteren door akoestische wandpanelen toe te voegen. Plaats deze lattenwanden bijvoorbeeld achter je tv of juist in een hele lege hoek van de kamer. Je hoeft geen professionele klusser te zijn om de panelen te installeren. De akupanels monteer je gemakkelijk zelf met montagekit of op een regelwerk met schroeven.

Verbeter de akoestiek met gordijnen

Hangen er nog geen gordijnen in de zithoek? Dan mag daar verandering in komen. Lange gordijnen van een dikke stof dragen namelijk bij aan een goede akoestiek. Het zorgt tegelijkertijd voor een hele huiselijke sfeer.

Leg een groot vloerkleed neer

Als er een vrij harde vloersoort in de woonkamer ligt, kan dit gebied ook nog wel wat verbetering gebruiken. Leg simpelweg een hoogpolig vloerkleed neer om het geluid te absorberen. Hoe groter het kleed, hoe groter het effect.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons