Een hek om je terrein is handig, maar niet als je geen poort hebt om het terrein ook daadwerkelijk te betreden. Daarbij kan een piepende, krakende en stroeve poort al snel meer ergernis opleveren dan deze waard is. Daarom wil je ervoor zorgen dat je poort eenvoudig te openen en weer te sluiten is. Dat is exact wat we in dit blog zullen bespreken: welke hekwerkonderdelen jij absoluut nodig hebt om je eigen poort soepel te kunnen gebruiken.

Hang- en sluitwerk voor poorten

De onderdelen die het openen en sluiten van poorten mogelijk maken, worden ook wel ‘hang- en sluitwerk’ genoemd. Hiermee kun je je poort of hekwerk afwerken om hem bruikbaar te maken, maar kun je ook de beveiliging van je terreinafbakening verbeteren. Enkele onderdelen die je sowieso nodig hebt, zijn poortscharnieren, poortsluiters en poortsloten.

Poortsluiters met instelbare sluitsnelheid

Poortsluiters zijn onderdelen waarmee poorten op een soepele, veilige manier gesloten kunnen worden. Hoewel we het vroeger wel zonder deze onderdelen deden, is de hedendaagse poort niet af zonder een goede poortsluiter!

Wat poortsluiters zo essentieel maakt, is het feit dat ze ervoor zorgen dat je poorten bij alle weersomstandigheden kunt blijven openen en sluiten. Ze zorgen ervoor dat de poort altijd goed in het slot valt en kunnen de poort ook automatisch weer doen sluiten wanneer je erdoorheen gelopen bent.

Sommige poortsluiters hebben een instelbare sluitsnelheid en sluitkracht. Zo kun je zelf bepalen hoe snel de poort achter je in het slot moet vallen, zodat hij niet meteen tegen je rug aanslaat zodra je één stap hebt gezet. Aan de andere kant wil je natuurlijk ook niet dat het sluittempo te laag ligt, vooral als je poort dienst moet doen als beveiliging; dan kan een hogere sluitsnelheid juist prettig zijn.

Poortsloten voor de beveiliging

Voor de beveiliging van je terrein zijn poortsloten eveneens essentieel. Hiermee kun je je poort zelf op slot draaien, zodat ongewenste bezoekers je terrein niet kunnen betreden.

Poortsloten zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. De meest eenvoudige vorm is natuurlijk het enkelvoudige slot, dat we allemaal wel kennen. Er bestaan echter ook mechanische codesloten, waarbij je eerst een code moet intikken voordat je de sleutel kunt omdraaien. Met deze sloten moet je de code wel kennen voordat je het terrein kunt betreden, wat ze extra veilig maakt.

Ben je wel bang dat inbrekers over je hek heen zouden kunnen klimmen, ook met een goed poortslot? Dan kan het slim zijn om te kiezen voor puntenkammen of andere vormen van overklimbeveiliging. Misschien niet onmisbaar voor het openen of sluiten van je poort, maar wel voor je eigen gemoedsrust en veiligheid!

Poortscharnieren voor een soepele beweging

Poortscharnieren voor een soepele beweging

Tot slot zijn scharnieren absoluut onmisbaar als je je poort überhaupt wilt kunnen openen. Deze worden aan één kant in je hekwerk of muur bevestigd, terwijl de poort zelf in het andere uiteinde wordt vastgezet. Zo creëer je een draaipunt voor je poort.

Er bestaan verschillende soorten poortscharnieren, die allemaal hun eigen eigenschappen hebben. Zo heb je standaardscharnieren die je ook in deuren tegenkomt, maar ook plafonddraaischarnieren die bovenlangs draaien. Daarbij kunnen poortscharnieren zowel handmatig als zelfsluitend zijn: de zelfsluitende optie valt na het openen uit zichzelf weer dicht.

Verouderde scharnieren kunnen na verloop van tijd ernstig gaan roesten, vooral in de buitenlucht. Nu kunt u dit voorkomen met een roestvrijstalen scharnier, maar bij oudere hekwerken heeft u deze keuze niet altijd. Let er bij het kiezen van je scharnieren in ieder geval op dat ze goed blijven meegeven, ook als er veel gewicht aan komt te hangen. Anders wordt je poort lastig te openen.

Je poort veilig gesloten en op slot

Misschien leek het openen en sluiten van je poort wel vanzelfsprekend voordat je dit artikel las, maar zoals we hebben kunnen zien, zijn er eigenlijk veel verschillende onderdelen die je goed moet overwegen. Wil je dat je poort automatisch achter je sluit en in het slot valt, of doe je dit liever zelf? Hoe goed moet je slot eigenlijk zijn? En wil je ook op andere manieren voorkomen dat onbevoegden je terrein kunnen betreden?

Als je je eigen poort gaat samenstellen, is dít het moment om jezelf deze vragen te stellen. Zo creëer jij de poort die past bij jouw wensen en behoeften, zodat je hier nog jarenlang van kunt profiteren. Een groot assortiment handige hekwerkonderdelen bekijken? Dat kan hier: https://www.geran.nl/hekwerkonderdelen/

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons