Wanneer je een groot huishouden hebt, wordt er vaak meer water verbruikt als bij een klein huishouden. Maar ook is er vaker iemand thuis waardoor de woning langer of vaker verwarmd moet worden en zijn er vaak meer (slaap)kamers die verwarmd moeten worden. Het is wel handig om hier bij het aanschaffen van een nieuwe CV rekening mee te houden. Maar waar let je dan precies op? In dit artikel helpen je op weg!
Laten we kort beginnen bij de basis. Wat is een cv-ketel precies? ‘Cv-ketel’ is een afkorting voor centrale verwarmingsketel. Dit is een onderdeel van de centrale verwarmingsinstallatie in je woning. En wat doet deze installatie dan precies? Deze installatie zorgt voor warm water waarmee ruimtes in de woning verwarmd worden (oftewel de centrale verwarming). Wanneer je kiest voor een combiketel dan zorgt deze ketel ook voor warm tapwater in de woning voor je kraan en douche.
De meeste cv-ketels werken op aardgas, hiermee wordt het water verwarmd. De gassen die vrijkomen bij het opwarmen van het water worden afgevoerd door middel van een rookafvoerkanaal. Door middel van een circulatiepomp wordt het warme water door het systeem gepompt.
Cv-ketels hebben over het algemeen een lange levensduur. Daarom zal je hoogstwaarschijnlijk maar een paar keer in je leven een nieuwe cv-ketel kopen. Wanneer je een cv-ketel aanschaft zal je op een aantal zaken moeten letten:
Zoals gezegd is er binnen een groot huishouden vaak een grotere warmwaterbehoefte. Het is daarom belangrijk om te letten op het vermogen van de cv-ketel om het water te kunnen verwarmen. Dit wordt vaak aangeduid als ‘warmtecapaciteit’ en wordt uitgedrukt in Kilowatt (KW). Voor een groot huishouden raden wij aan om te kiezen voor een cv-ketel met een vermogen tussen de 35kW en 40kW, zoals deze Remeha Tzerra ace 39c cw5.
De tapcapaciteit van een cv-ketel geeft aan hoeveel warm water een cv-ketel per minuut kan leveren. Dit wordt aangeduid met een CW-waarde. CW staat voor Comfort Warm Water. Dus hoe hoger de CW-waarde, hoe sneller en hoe meer warm water er getapt kan worden. Voor een groot huishouden raden wij aan om te kiezen voor een cv-ketel met een CW-waarde van 5 of hoger.
Niet alle grote huishoudens wonen in dezelfde omstandigheden. Welke cv-ketel je kiest is onder andere ook afhankelijk van de volgende aspecten:
Vooral voor het vermogen van de cv-ketel is het belangrijk om te kijken naar het aantal kubieke meters van je woning. Het aantal kubieke meters vermenigvuldig je met 65 watt. Door een cv-ketel met een te laag vermogen aan te schaffen zal je huis niet goed verwarmd worden. Een cv-ketel met een te hoog vermogen is niet efficiënt. Voor een appartement heb je over het algemeen dus een lager vermogen nodig dan voor een vrijstaande woning. Tot slot speelt de isolatiewaarde van je woning hier een rol. Bij een slecht geïsoleerde woning is een hoger vermogen benodigd.
Het soort douche/bad heeft invloed op de CW-waarde waarvoor men kiest. Een spaardouche heeft bijvoorbeeld een lagere CW-waarde nodig dan een stort-/regendouche of groot bad. Bij een stort-/regendouche of bad heb je in één keer namelijk meer warm water nodig dan bij een spaardouche. Hoe hoger de CW-waarde hoe korter het duurt voordat het water warm is en hoe sneller het bad gevuld is.
Voor welke cv-ketel kies jij voor jouw grote huishouden?