Wat is een netwerkkabel

Voordat je zelf een netwerkkabel kunt maken is het belangrijk dat je weet wat een netwerkkabel is. Een netwerkkabel, ook wel ethernetkabel of internetkabel genoemd, is een kabel die dient als fysieke verbinding tussen apparaten of netwerken. Deze kabels zorgen voor de overdracht van gegevens, zodat apparaten met elkaar kunnen communiceren en informatie kunnen uitwisselen. Er zijn veel verschillende netwerkkabels, het verschil tussen de kabels zit hem grotendeels in de bandbreedte en doorvoersnelheid. Daarnaast zit er ook nog een verschil tussen de opbouw van de kabels. Dit wordt aangeduid met afkortingen:

UTP= Unshielded Twisted Pair

STP= Shielded Twisted Pair

FTP= Foil Twisted Pair

Cat6 netwerkkabel

De Cat6 kabel is zeer geschikt voor thuis of op het werk. De Cat6 heeft een hoge doorvoersnelheid van 1 Gbit/s met 250 MHz bandbreedte. Door deze hoge doorvoersnelheid en bandbreedte kunnen er veel mensen tegelijkertijd gebruik maken van de netwerkverbinding zonder kwaliteitsvermindering. Met een maximale kabellengte tot 55 meter om kwaliteitsvermindering te voorkomen is de Cat6 erg goed geschikt voor thuis. Als de Cat6 langer dan 55 meter is, kan dit signaalverlies opleveren.

Zelf een UTP-kabel Cat6 maken

Zelf een UTP-kabel Cat6 maken

Voor het maken van een UTP-kabel heb je enkele materialen en gereedschappen nodig.

  • Netwerkkabel
  • RJ45 connector
  • Kabelstripper/Kabelmesje
  • Krimptang

Voor de kleurcode van Cat6 in Europa wordt gebruikgemaakt van B kleurvolgorde. Deze kleurcode is overigens het zelf voor Cat5e, Cat6a, Cat7(a) en Cat8 UTP-kabels. Om de netwerkkabel aan te sluiten op de RJ45 connector, zullen we de stappen hieronder doornemen:

  • Stap 1: Strip de netwerkkabel ongeveer drie centimeter met het kabelmesje of stripper.
  • Stap 2: Knip het gestripte gedeelte af op ongeveer 1,5 centimeter.
  • Stap 3: Leg de draden op de kleurvolgorde
  • Stap 4: Plaats de draden in de RJ45 connector, druk de kabel goed in de RJ45 connector en controleer of de kleurvolgorde nog steeds juist is.
  • Stap 5: Gebruik nu de UTP krimptang, om de connector goed dicht te knijpen.

Zorg ervoor dat de kabel is bevestigd en test de verbinding om ervoor te zorgen dat alles correct is aangesloten.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons