Als je gezegend bent met een tuin of een mooi balkon is de kans groot dat je er wat tuinmeubelen hebt staan. Sommige kiezen ervoor om hun tuinmeubelen het hele jaar door buiten te laten staan. Dit kan prima, maar vooral houten tuinmeubelen hebben het vaak zwaar te verduren met al die regen, sneeuw en wind. Het kan dus goed zijn dat je houten tuinmeubelen wat grijs zijn geworden. Gelukkig hebben wij hier de oplossing voor met ons stappenplan! Lees hieronder wat je stap voor stap moet doen om je houten tuinmeubelen weer als nieuw te laten lijken. 

Stap 1: pak er een ontgrijzingsmiddel bij

Je hoeft deze stap alleen op te volgen als je tuinmeubelen ook daadwerkelijk vergrijsd zijn, anders mag je gelijk door naar stap 2! Voor de mensen van wie de tuinmeubelen wel vergrijsd zijn: schaf een ontgrijzer aan van bijvoorbeeld HG. Een ontgrijzer zorgt ervoor dat het hardnekkige vuil wordt verwijderd doordat het diep in het hout trekt waarbij de natuurlijke kleur weer wordt hersteld. 

Als je zover bent, spray je de ontgrijzer op je houten tuinmeubelen en laat dit tien minuten intrekken. Hierna pak je een zachte spons en druk je deze goed tegen het hout van de meubelen aan. Zo kan het middel goed intrekken en is het tijd voor de volgende stap!

Stap 2: ga met een emmertje sop aan de slag

Voor sommige is dit de eerste stap, voor andere de tweede. Gelukkig maakt het niet uit, want we gaan er hoe dan ook een emmertje water bijpakken met een beetje groene zeep of alleen water. We gaan namelijk de tuinmeubelen goed schrobben omdat de verf, olie of beits anders niet goed aan het hout kan hechten. Pak er dus een schuursponsje bij en schrob krachtig over de tuinmeubelen. Spoel je sponsje vaak om voor het beste resultaat. Als je uitgepoetst bent, mag je alles nog één keer naspoelen met water en laat je de meubels drogen. Zorg dat de meubels écht droog zijn, want anders kan de olie, verf of beits niet goed aanhechten. 

Extra tip: als je tijd wilt besparen en voor het grovere geschut wilt gaan, kun je er ook en hogedrukspuit bijpakken. Het is wel het beste om alleen met een hogedrukreiniger aan de slag te gaan als je tuinmeubelen ook echt verweerd en vergrijsd zijn, omdat je anders alleen de beschermlaag eraf spuit. Let er ook op dat je de hogedrukspuit niet op een te hoge stand zet! 

Stap 3: schuren maar!

Als het goed is zijn de tuinmeubelen nu brandschoon, dus dat betekent dat het tijd is om te schuren! Pak er een schuurpapiertje of een schuurmachine bij en schuren maar! Als je met een schuurmachine aan de slag gaat, is het belangrijk om ook handschoenen en een masker te gebruiken. Met een schuurmachine begin je met een korrel van p80 en eindig je met een korrel van p120. Zo weet je zeker dat je niet te hard schuurt! Ook met een stuk schuurpapier is het belangrijk dat je niet te hard schuurt. Houd bij het schuren er rekening mee dat je altijd in de lengterichting van het hout schuurt. 

Stap 4: stof de meubelen af en zet ze in de beits

stof de meubelen af en zet ze in de beits

Na deze schuurbeurt zijn je tuinmeubelen al ontzettend mooi opgeknapt, maar we zijn er nog niet! We gaan namelijk eerst de boel afstoffen met een zachte borstel. Hiermee zorg je ervoor dat er geen stukjes achterblijven. Dit is essentieel want je hebt een glad geheel nodig voordat je het in de beits zet. We hebben het hier bewust over beits omdat dit het middel is dat het diepst in het hout trekt. Verder worden je tuinmeubelen beschermd tegen neerslag, wind én je blijft ook nog eens de karakteristieke houtnaden zien. Wat wil je nog meer?

Je brengt de beits op de juiste manier aan door het in een verfbakje te gieten en hier je kwast in te doen. Breng nu de beits aan op alle meubelen en laat het intrekken. Vervolgens ga je met een schone doek over alle meubelen zodat het overtollige beits wordt verwijderd. That’s it!

Stap 5: geduld hebben

Er zullen genoeg mensen zijn die niet zoveel geduld hebben, maar het is toch echt belangrijk dat je dit hebt bij de laatste stap. Voor het beste resultaat is het namelijk belangrijk om de tuinmeubelen goed te laten drogen, zodat de beits goed in het hout kan trekken. Daarna kun je je tuinmeubelen opbergen, zodat ze straks nog steeds helemaal nieuw zijn als de lente begint! 

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons