Iedereen met een beetje kennis van tuinieren heeft vast wel eens een nare ervaring gehad met plaagdiertjes en specifiek insecten. Deze insecten zijn op te delen in twee verschillende groepen, namelijk de bodeminsecten en de blad- en stam insecten. Een manier om deze insecten te verdelgen zijn de aaltjes. Benieuwd naar wat aaltjes precies zijn en welke insecten de aaltjes kunnen bestrijden leer je in dit blogartikel.

Wat zijn aaltjes?

De aaltjes zijn microscopisch klein en dringen het plaaginsect binnen en vermenigvuldigen zich binnen dit insect enorm snel. Door die snelle vermenigvuldiging sterft de gastheer binnen korte tijd en is de plaag verholpen. In tegenstelling tot vele soorten vergif is het gebruik van aaltjes wel ecologisch verantwoord. Er komt namelijk geen gif in de voedselketen en de dode insecten kunnen gewoon door vogeltjes worden opgegeten.

Voor welke insecten kan ik aaltjes gebruiken?

Er zijn een heleboel verschillende insecten waar je aaltjes voor zou kunnen gebruiken. Zoals eerder aangegeven gaat dit om zowel bodeminsecten als blad- en stam insecten. De werking van aaltjes is in principe ook altijd hetzelfde, alleen de dosering is niet altijd even groot. Wanneer het insect wat groter is, zullen er net wat meer aaltjes nodig zijn. Hier een aantal voorbeelden van insecten die aaltjes bestrijden.

De aardrups

aardrups

De aardrups is een vervelend beestje wat je liever niet verwelkomd in je tuin, dit bruine rupsje vreet namelijk veel verschillende planten aan, zowel sierplanten als moestuinplanten. Aardrupsen zijn voorbeelden van bodeminsecten, en je kan ze dus ook het beste bestrijden op de bodem. Je kan gemakkelijk de aaltjes in een oplossing van water op de bodem spuiten. De aaltjes vinden de aardrups gemakkelijk en rekenen er snel mee af.

De eikenprocessierups

Een andere rups die misschien nog wel een stuk beruchter is dan de aardrups, is de eikenprocessierups. De rups heeft in Nederland in de afgelopen jaren enorm veel terrein gewonnen. Elk jaar zijn er meer en meer mensen en dieren die klachten ondervinden van dit rupsje, dit zijn klachten als oog- en huidirritatie, jeuk en uitslag. Om deze rups te voorkomen in jouw tuin, is het verstandig om de aaltjes zo snel mogelijk in te zetten. In het begin van het seizoen heeft de eikenprocessierups namelijk nog niet zulke lange haren en zijn ze makkelijker te bestrijden.

De fruitmot

Een ander voorbeeld van vervelende insecten in de tuin is de fruitmot. Als je een moestuintje hebt is de kans groot dat de fruitmot zich vroeg of laat laat zien. De rupsen van deze motjes vreten zich in jouw fruit en zo ontstaan er rotte plekken. Aaltjes bestrijden de mot al in de eitjes, als het nog een larve is.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons