Of je nu een nieuw huis gaat bouwen of een bestaande woning gaat renoveren, je komt altijd voor de nodige keuzes te staan. Zo moet je bijvoorbeeld kiezen of je kunststof of hout wilt gebruiken voor kozijnen, buitendeuren, gevelbekleding, boeiboorden en vensterbanken. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor kunststof. Benieuwd waarom? In deze tekst helpen wij je om te bepalen of je beter voor kunststof of hout in en rondom huis kunt kiezen.

Kunststof is niet gevoelig voor het weer

Het weer in Nederland is nogal wisselvallig. Daarom kunnen wij ons goed voorstellen dat je aan de buitenkant van je woning materialen wilt gebruiken die bestand zijn tegen zon, vorst en vocht. In principe zijn zowel kunststof als hout geschikt voor het Nederlandse klimaat. Toch is er een belangrijk verschil tussen beide materialen, want kunststof is niet gevoelig voor het weer en hout wel. Zo neemt hout bijvoorbeeld vocht op en verkleurt het door uv-straling. Kies je voor kunststof gevelbekleding? Dan is dit niet aan de orde. Kunststof is namelijk niet gevoelig voor vocht en zonlicht.

Hout moet regelmatig onderhouden worden

Veel mensen zijn van mening dat hout een warmere uitstraling heeft dan kunststof. Denk jij hier net zo over? Dan kies je er misschien voor om je gevel gedeeltelijk met dit materiaal te bekleden. Besef je in dat geval wel dat je flink wat meer tijd kwijt bent aan onderhoud. Althans, wel als je hout aan de buitenkant van je woning gebruikt. Je moet dit materiaal namelijk behandelen om ervoor te zorgen dat het mooi blijft. Dit is bij kunststof niet het geval. Als je dit materiaal minimaal één keer per jaar schoonmaakt, blijft het zijn uitstraling behouden.

Kunststof lijkt steeds meer op hout

Als je een aantal jaar geleden een stuk kunststof naast een stuk hout legde, kon je het verschil direct zien. Tegenwoordig is dit een stuk lastiger. De voornaamste reden hiervoor is dat je vandaag de dag ook kunststof met houtlook kunt kopen. De kunststof panelen zijn in dat geval voorzien van een houtnerf, waardoor het materiaal nauwelijks nog van hout te onderscheiden is. Gebruik je kunststof met houtlook aan de buitenkant van je woning? Dan sla je twee vliegen in één klap. Je woning krijgt namelijk een warme uitstraling en je profiteert van de voordelen van hout.

Hoe zit het in huis?

Hoe zit het in huis

Buitenshuis verkiezen steeds meer mensen kunststof boven hout, maar ook binnen zien we kunststof steeds vaker terugkeren. Waar vensterbanken vroeger vaak van natuursteen of hout waren, zien we tegenwoordig in steeds meer woningen kunststof vensterbanken terug. Dit komt vooral doordat een vensterbank van kunststof niet verkleurt als de zon erop schijnt. Extra bijkomstigheid is dat kunststof vensterbanken ook krasvast zijn. Hierdoor ontstaan er geen krassen als je iets over de vensterbank schuift.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons