We houden allemaal van onze smartphone. Het zijn dure, maar ook kwetsbare apparaatjes. Door het vele gebruik is de kans op defecten en schade aanwezig, en daar kun je dan flink van balen. In de meeste gevallen valt het te repareren, maar dat kan wel kostbaar zijn. Als handige doe-het-zelver vraag je je dan misschien af of je zelf je kapotte iPhone kunt repareren. Op die vraag gaan we in dit artikel in.

Verschillende gradaties van moeilijkheid

Het zelf repareren van een iPhone kan variëren van relatief eenvoudige tot behoorlijk complexe taken. Veelvoorkomende reparaties zoals het vervangen van de batterij of een gebroken scherm zijn relatief eenvoudig en kunnen je met behulp van een reparatiekit met de benodigde gereedschappen en instructies mogelijk wel voor elkaar krijgen. Ook het vervangen van kleinere onderdelen zoals de oplaadpoort of luidsprekers is in principe mogelijk, maar daar is wel al meer kennis en voorzichtigheid voor vereist. Moeilijkere reparaties, zoals het herstellen van het logic board of het aanpakken van waterbeschadiging, zijn technisch echt een stuk uitdagender en vereisen gespecialiseerde gereedschappen en vaardigheden. Die reparaties kun je sowieso beter overlaten aan professionals. Kost dat te veel? Oude iPhones zijn vaak nog veel geld waard, dus misschien kun je je toestel nog goed verkopen en investeren in een nieuw exemplaar.

Verschillende gradaties van moeilijkheid

Gereedschappen

Om een reparatie aan je smartphone uit te voeren, heb je de juiste gereedschappen nodig. De kans is groot dat je niet in je gereedschapskist hebt zitten. Het gaat namelijk om specifieke gereedschappen zoals Pentalobe- en Phillips-schroevendraaiers, een zuignap om het scherm te verwijderen, plastic openers, een ESD-veilige pincet, en in sommige gevallen een verwarmingspad of föhn. Mogelijk heb je ook lijmstrips nodig voor de batterij of schermbevestigingen. Ga niet met ongepast gereedschap aan het werk, want dan is de kans op beschadiging groot.

Kwaliteit van vervangende onderdelen

Wees kritisch op de vervangende onderdelen die je gebruikt als je inderdaad zelf een reparatie gaat uitvoeren aan je iPhone. De kwaliteit hiervan kan namelijk variëren. Goedkoop is over het algemeen duurkoop. Goedkope schermen of batterijen van lage kwaliteit kunnen de prestaties van je iPhone negatief beïnvloeden, en dan ben je eigenlijk nog verder van huis. Probeer daarom echt om aan originele onderdelen van Apple zelf te geraken.

Garantie vervalt

Eén ding waar je je heel bewust van moet zijn, is of er nog garantie op het toestel zit. Schade wordt niet vergoed binnen de garantie, maar defecten in veel gevallen wel. Wel ben je je telefoon dan mogelijk een tijdje kwijt. Als je toch zelf overweegt om een reparatie uit te voeren, bijvoorbeeld om schade te repareren of een batterij te vervangen, besef dan dat de garantie meestal vervalt wanneer je zelf aan het apparaat gaat sleutelen. Met een gebrek aan ervaring is de daarnaast de kans aanwezig dat je extra schade veroorzaakt aan je iPhone, zoals het breken van kabels, het beschadigen van het logic board, of het veroorzaken van kortsluiting.

Wees dus behoudend met het zelf uitvoeren van reparaties aan je iPhone. Onthoud hoeveel hij gekost heeft en wat het je gaat kosten als je voor meer schade zorgt. Als je wel vaste handen hebt én het juiste gereedschap, kun je je er op eigen risico aan wagen. Maar er zijn niet voor niets mensen gespecialiseerd in iPhone-reparaties.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons