Ben je iemand die graag het heft in eigen handen neemt? Het grote voordeel hieraan is dat je volledige controle hebt over elke klus die je verricht. Dit kun je ook op je dak toepassen, want er bestaan enkele klussen die je zonder hulp uit kunt voeren. In deze blog leer je welke soorten klussen dit zijn.

Grote dak onderdelen vervangen

In de eerste plaats is het vaak mogelijk om grote onderdelen van het dak zelf te vervangen. Dit is al helemaal het geval wanneer de hypotheek op je woning helemaal is afbetaald. Vaak heb je nog wel het juiste gereedschap nodig hiervoor, met name als deze onderdelen aan de zware kant zijn. Daardoor is een minihijskraan huren bijvoorbeeld het overwegen waard. Door zelf grote dak onderdelen te vervangen, bespaar je veel geld op een aannemer.

Dakgoten schoonmaken

Ook je dakgoten kun je zelf schoonmaken. Wat je allemaal nodig hebt?  Denk dan onder andere aan een stevige ladder, een paar werkhandschoenen en eventueel een emmer om het vuil in te verzamelen. Begin door grote stukken vuil, zoals bladeren en takken, met de hand te verwijderen. Daarna kun je met een tuinslang de dakgoot goed doorspoelen om alle resten weg te spoelen.

Zonnepanelen plaatsen

Verder is zelf zonnepanelen plaatsen zeker te doen. Bepaal eerst welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor je dak en hoeveel oppervlakte je wil hebben. Volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig op en neem de tijd om alles goed vast te zetten. Heb je hulp nodig bij de elektrische aansluiting? Schakel dan een vriend of kennis in die ervaring heeft met elektriciteit. Zo wordt het plaatsen van zonnepanelen een haalbare en lonende doe-het-zelf klus!

Mos en algen verwijderen

Mos en algen verwijderen

Tevens kun je mos en algen zelf van je dak verwijderen. Begin met het verzamelen van de nodige materialen: een stevige ladder, een schrobborstel, een emmer en eventueel een milieuvriendelijke reiniger. Zorg ervoor dat je veilig werkt; gebruik een veiligheidsharnas als je die hebt. Maak de borstel nat en begin met schrobben, concentreer je op de plekken waar het mos en de algen zich ophopen.

Nieuwe dakpannen leggen

Tot slot is het mogelijk om zelf nieuwe dakpannen te leggen of een dakkapel te plaatsen. Zorg er hierbij wel voor dat je spullen als nieuwe dakpannen, een hamer, spijkers en een stevige ladder bij de hand hebt. Maak ook gebruik van een veiligheidsharnas en werkhandschoenen. Eerst verwijder je natuurlijk alle oude dakpannen. Het is het slimst om bovenaan te beginnen. Waarom precies? Zo voorkom je dat je over de al gelegde dakpannen heen moet klimmen. Plaats vervolgens de nieuwe dakpannen op hun plek, zorg ervoor dat ze goed vastzitten en controleer regelmatig of alles waterdicht is.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons