Er is de afgelopen jaren nog nooit zoveel geklust in woningen. Allereerst zijn er met de krapte op de woningmarkt maar weinig woningen te koop. Mensen zijn dus eerder aangewezen op een verbouwing om hun woning aan te passen aan hun nieuwe woonwensen. Daarnaast brachten mensen ten tijde van de coronalockdowns opeens veel meer tijd thuis door. Imperfecties vielen meer op, en doordat er weinig vrijetijdsmogelijkheden waren was er meer tijd deze aan te pakken. Tot slot zijn daar de afgelopen maanden ook nog eens de stijgende energieprijzen bijgekomen. Verduurzaming van woningen heeft hierdoor topprioriteit gekregen. Maar hoe duurzaam klus jij eigenlijk? Hieronder vind je vijf tips om te klussen op duurzame wijze.

1.      Voer je elektrische apparatuur ‘groene energie’

Zeker bij grote klussen heb je vaak elektrische apparatuur nodig. Denk bijvoorbeeld aan een boormachine, schuurmachine of zaagmachine. Om gemakkelijk, snel en veilig te kunnen klussen, worden apparaten met een groot vermogen aangeraden. Deze verbruiken echter ook meer energie. Zonder schuldgevoel het apparatuur willen inschakelen? Zorg er dan voor dat de elektriciteit thuis bestaat uit duurzame windenergie.

2.      Kies voor kwaliteit

Klussen kan een behoorlijke investering vragen. Mensen zijn daarom geneigd te willen bezuinigen. Bijvoorbeeld op de apparatuur die ze nodig hebben bij het uitvoeren van de geplande werkzaamheden. Kijk hiermee echter uit. Apparatuur van slechte kwaliteit gaat waarschijnlijk sneller kapot, en zul je dus tijdiger moeten vervangen. Ook belangrijk om vroegtijdige vervanging te voorkomen is te letten op de mogelijkheid om reserveonderdelen aan te kunnen schaffen. Vervanging van een klein onderdeel is veel minder belastend voor het milieu dan compleet nieuw gereedschap.

3.      Kijk of apparatuur ook te leen of te huur is

Het is belangrijk om goed gereedschap te hebben als je gaat klussen. Maar of het nu nodig is dat iedereen voor een eenmalige klus allemaal apparatuur gaat kopen? Dat kun je je afvragen. Informeer daarom eerst eens bij vrienden en familie of zij niet toevallig het gereedschap hebben dat je nodig hebt. Er zijn daarnaast ook diverse platformen waar je kunt zien of er toevallig iemand in de buurt woont waar je het gereedschap kunt lenen. Tot slot kun je bij diverse bouwmarkten tegenwoordig ook prima apparatuur huren.

4.      Gebruik tweedehandse apparatuur en materialen

Gebruik tweedehandse apparatuur en materialen

Een andere goed optie is om te kijken of je tweedehands apparatuur kunt kopen. Bijvoorbeeld op Marktplaats bieden zowel particulieren als professionele klussers goede apparaten aan. Dit scheelt weer de productie van een nieuw apparaat.

Ook bouwmaterialen zoals gipsplaat, hout en verf kun je vaak tweedehands kopen. Bouwbedrijven en andere klussers kopen vaak wat groter in, waardoor ze nog restanten over houden. Dergelijke producten kun je vaak tegen dumpprijzen kopen. Zo kun je goedkoop klussen, en bespaar je het milieu doordat je minder verspilt.

5.      Let op keurmerken

Een laatste tip om duurzaam te klussen tot slot is goed te letten op keurmerken. Bijvoorbeeld als het gaat om de keuze van je materialen. Wist jij bijvoorbeeld al dat FSC of PEFC hout een duurzamere variant is dan hout zonder keurmerk? Hout met een van deze keurmerken komt uit bossen die duurzaam beheerd zijn.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons