Heb je een zwembad in de tuin? Dan is het goed voor te stellen dat je het water wilt beschermen tegen viezigheid en weersinvloeden. Om dit te doen heb je meerdere opties. Van oprolbare en op maat gemaakte afdekkingen tot speciale winterafdekkingen. Maar je kunt ook kiezen voor een afkapping in plaats van een afdekking.

Welke optie is voor jou de beste? Wij lichten in dit artikel de verschillende afdekkingen en overkappingen toe, zodat je makkelijk een keuze kunt maken.

Een zwembadafdekking

Een zwembadafdekking is de meest populaire manier om je zwembad te beschermen tegen vuil en weersinvloeden. De afdekking ligt plat op het water, waardoor het weinig (extra) ruimte inneemt. Neem je een zwembadafdekking met een automatisch oprolsysteem, dan ben je bovendien van al het nodige gemak voorzien: met een druk op de knop rolt de afdekking op, waardoor je zwembad in een mum van tijd klaar is voor gebruik.

Een goede zwembadafdekking, bijvoorbeeld één gemaakt van holle polycarbonaat lamellen, heeft, naast het voorkomen van vies water, nog een voordeel: het biedt een stukje extra veiligheid door het sterke drijvende vermogen van de holle lamellen. Heb je huisdieren of kinderen die zich in de buurt van het zwembad bewegen, dan is die extra veiligheid toch een prettig idee!

Een zwembadafdekking

Een zwembadoverkapping

Een zwembadoverkapping is een rollende overkapping die over het zwembad heen gereden kan worden. Ze zijn doorgaans in twee hoogtes verkrijgbaar:

  1. Kniehoogte. Het doel van de overkapping is dan enkel om het zwembad te beschermen tegen vuil en warmteverlies.
  2. Stahoogte. Bij deze hoogte kun je het zwembad gebruiken terwijl de overkapping er overheen gerold is. Dat biedt als grote voordeel dat het zwembad langer gebruikt kan worden. Regent het bijvoorbeeld in het najaar, dan heb je hier geen last van tijdens het zwemmen.

Overkappingen hebben echter ook een groot nadeel: je hebt veel ruimte nodig wanneer je hem niet over het zwembad heen wilt laten. Voor de overkappingen op kniehoogte geldt dit altijd wanneer je wilt gaan zwemmen, maar ook de stahoogte overkapping wil je soms weg kunnen rollen. Denk daarbij aan de hete zomerdagen, waarbij het onder de overkapping niet uit te houden is door de warme die vast wordt gehouden onder de overkapping.

Wil je vaak gebruik maken van je zwembad buiten het reguliere zwemseizoen én heb je voldoende ruimte in je tuin om de overkapping te stallen wanneer je hem niet nodig hebt? Dan is een overkapping de juiste keuze.

Ook binnen is een afdekking handig

We hebben het tot nu toe steeds gehad over een afdekking of een overkapping in relatie tot een buitenzwembad. Het is echter ook mogelijk dat je een zwembad binnen hebt laten aanleggen, of dat je daar aan zit te denken. Is een afdekking dan ook nuttig, horen we je denken?

Jazeker. Uiteraard valt een afkapping af, omdat daar geen ruimte voor is binnen. Maar een afdekking heeft wel degelijk toegevoegde waarde, omdat het ook voor een aanzienlijke besparing op energiekosten kan zorgen. Vooral wanneer je voor een afdekking kiest met holle lamellen van polycarbonaat realiseer je deze kostenbesparing, omdat de stilstaande lucht in de lamellen de warmte isoleert.

Op maat bestellen

Wil je echt het maximale halen uit je afdekking of overkapping, dan is het belangrijk dat je het op maat laat maken. Door de maat van de afdekking exact overeen te laten komen met de maten van het zwembad, zorg je voor optimale bescherming tegen vuil en voorkom je dat er onnodig warmte verloren gaat aan de randen van het zwembad waar het water nét niet afgedekt is.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons