Je eigen huis kunnen verbouwen geeft je een enorme voorsprong op andere huizenbezitters die hulp van buitenaf moeten inroepen. Voor jou is een uitbouw realiseren vanaf het eerste idee tot aan de uitvoering snel gerealiseerd. Je niet zo handige buurman moet er eerst voor gaan zitten om álle mogelijke kosten te berekenen. Bij jou zijn het je tijd en de kosten van de materialen plus de aanvraag van een eventuele vergunning. Je ziet zelf toe op de uitvoering van het werk. Maar, omdat je alles zelf doet is er meer kans op een ongeval dan bij vakmensen die het werk dagelijks doen.
Misschien helpen er ook vrienden aan je project mee. Zij zijn misschien wat minder ervaren en lopen daarmee meer kans zich te bezeren. Op een werkongeluk zit je echt niet te wachten. Overweeg daarom of het niet verstandig is om een cursus BHV te gaan volgen vóórdat je een leger vrienden optrommelt. Kleine ongevallen kun je dan zelf behandelen en je bent in staat om basis-eerste hulp te verlenen totdat ambulancepersoneel het van je overneemt.
Werk je in het dagelijkse leven zelfstandig of als leidinggevende bij een bedrijf dat geregeld een verplichte BHV-cursus aanbiedt aan haar medewerkers? Meld je dan aan. De kennis die je voor je onderneming of het bedrijf waar je voor werkt opdoet is ook prima toe te passen in je privéleven. Is het niet tijdens de doe-het-zelf-renovatie aan je eigen huis, dan is het wel als je een keer (in)direct betrokken bent bij een ongeluk of er getuige van bent. Trouwens, er kunnen nooit te veel bedrijfshulpverleners zijn binnen een organisatie. Sommigen gaan met vakantie of zijn een keer ziek. Bedenk dat de boetes hoog zijn als er geen BHV’er op de werkvloer aanwezig is!
Natuurlijk neem je als ervaren doe-het-zelver de veiligheidsregels in acht. Je werkt met elektrische apparatuur, scherp gereedschap en regelmatig sta je op grote hoogte nieuwe dakpannen te leggen of schilderwerk te doen. Juist die ervarenheid maken je werk tot een routinematige klus. En routine kan je waakzaamheid verstoren. Voor je het weet lig je beneden op de grond na een val, of verwond je je met die elektrische zaag waarvan je dacht dat deze inmiddels een verlengstuk van jezelf was. Wanneer dan één of meer mensen op de kluslocatie de cursus BHV heeft gedaan is dat geruststellend.
Niet voor niets is het verplicht dat bedrijven met personeel minimaal één BHV’er in dienst hebben. Verplicht vanuit de Arbowet. Elke werkgever is verplicht de bedrijfshulpverlening op orde te hebben en goed voorbereid te zijn op ongevallen, brand en ontruiming. Als een ondernemer met getraind personeel dat al heeft, dan toch ook zeker de handige klusjesman die zijn samen met zijn maten z’n huis aan het verbouwen is? Ga dus informeren hoe snel jij aan de BHV-vereisten kan voldoen door middel van een gerichte BHV training.