Een goed geïsoleerd huis is belangrijk, want niet alleen zit je er dan lekker warmpjes bij, werkt het geluiddempend en bespaar je op energiekosten, je huis wordt ook nog eens meer waard. Handig, als je eens een keer besluit te verhuizen. Isolatie van je muren, plafonds en vloer is dus een goede investering. Je kunt er een bedrijf voor inhuren, maar iemand die een beetje handig is kan deze klus prima zelf klaren.

Waarom zelf je huis isoleren?

Er zijn verschillende redenen om te bedenken waarom je zelf je huis zou isoleren. Ten eerste is er natuurlijk de besparing op de kosten. Als je zelf klust ben je over het algemeen een stuk goedkoper uit dan wanneer je iemand moet inhuren. Bovendien kun je als je zelf isoleert ook zelf bepalen wanneer je werkt, met welke materialen en kun je de kwaliteit van het werk altijd in de gaten houden. De meeste mensen werken nou eenmaal een stuk preciezer als ze aan hun eigen woning klussen, dan wanneer ze bij iemand anders helpen. Vooral isolatieklussen die je van binnenuit de woning doet, zoals het isoleren van de muren, kun je heel goed zelf doen.

Waar begin je?

Je huis isoleren is een leuke klus. Er komt iets uit je handen waar je later heel veel profijt van hebt. Maar voordat je vol voldoening achterover kunt leunen op de bank, moet je de klus natuurlijk wel eerst klaren. Een goed begin is het halve werk. Dus voordat je de mouwen opstroopt kun je het beste eerst de volgende punten even langslopen:

  • Ga na wat je allemaal moet isoleren en zet dat op een rij.
  • Het klimaat is voor iedereen erg belangrijk en dus zijn er veel gemeenten die subsidie geven voor het isoleren van woningen. Kijk of je in aanmerking komt voor subsidie voordat je begint met klussen, dat kan een hele hoop geld schelen.
  • Kijk welk gedeelte van je huis je als eerste aan wil pakken en schrijf op wat je daarvoor nodig hebt. Sommige gedeeltes, zoals de buitenmuren, kun je beter door professionals laten doen. Binnenmuren kun je zelf aanpakken.
  • Schaf nu alle benodigdheden aan. Het is onhandig als je er midden in de werkzaamheden ineens achter komt dat je wat pir platen te kort komt.
  • Alles in huis? Aan de slag!
Waar begin je

Wat is beter XPS of PIR?

We noemden net al even de pir platen, maar je kunt natuurlijk ook werken met xps platen om je muren te isoleren. Beiden hebben een hoge isolatiewaarde, zijn licht in gewicht en op verschillende plekken inzetbaar (muur, vloer, plafond). Het verschil tussen de twee is echter dat PIR platen per m2 meer rendement opleveren. Deze platen zijn dus net wat handiger om plekken te isoleren waar weinig ruimte is, maar het is meestal wel iets duurder dan XPS.

En nu?

De basis van het isoleren van een muur is vrij simpel. Je maakt eerst een raamwerk dat je vervolgens vult met isolatiemateriaal. Je kunt hier XPS of PIR platen voor gebruiken. Dan hoef je alleen nog maar folie aan te brengen de muur af te werken. Iemand met twee rechterhanden kan dit allemaal binnen een dag doen. Iemand met twee linkerhanden kan beter iemand met twee rechterhanden vragen om het voor hem te doen. Kom je er even niet uit, dan zoek je op internet hoe het moet. Er zijn talloze video’s op Youtube te vinden met tips en adviezen.

Tot slot is er nog een ding wat je nodig hebt voordat je begint: een beetje vertrouwen in jezelf en dan kun je binnen no-time op de bank ploffen om jouw vers geïsoleerde muur met trots te bekijken.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons