Door een verandering in de gezinssituatie kan het zijn dat jouw woning te klein is geworden. Je kunt er in dat geval voor kiezen om te verhuizen. Woon je op een prettige plek? Dan wil je hier waarschijnlijk graag blijven wonen. Kijk in dat geval of het mogelijk is om jouw woning te verbouwen. Misschien kun je wel een uitbouw realiseren, waardoor er een (veel) grotere woonruimte ontstaat. Als je het groots aan gaat pakken, vraag jij je misschien af hoe dit verzekeringstechnisch zit. Zo zijn veel mensen benieuwd of een opstalverzekering nog geldig is na een grote verbouwing. In deze tekst vertellen wij je hoe de vork in de steel zit.

Opstalverzekering wijzigen is niet nodig

Bij het afsluiten van een opstalverzekering vraagt een verzekeraar je naar het woonoppervlak van jouw huis. Dit is namelijk één van de factoren waar een verzekeraar rekening mee houdt om te bepalen wat het kost om jouw woning opnieuw te laten bouwen. Ga je jouw woning verbouwen? Dan is de kans groot dat het woonoppervlak groter wordt. Het gevolg hiervan is dat ook de waarde van jouw woning stijgt. Veel mensen denk daarom dat zij een verbouwing altijd aan een verzekeraar door moeten geven, maar vaak blijft jouw opstalverzekering gewoon geldig na een verbouwing.

Ontstaat er schade aan jouw woning en blijkt dat de herbouwwaarde hoger ligt dan het bedrag waarvoor je verzekerd bent? Dan is jouw woning onderverzekerd. Hierdoor is jouw huis slechts gedeeltelijk verzekerd. Gelukkig hoef jij je hier bij de meeste verzekeraars tegenwoordig geen zorgen meer over te maken. Het risico van onderverzekering wordt door de meeste verzekeraars namelijk uitgesloten. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je een lager bedrag uitgekeerd krijgt dan jouw woning daadwerkelijk waard is.

Hoe zit het met schade die ontstaat tijdens een verbouwing?

Hoe zit het met schade die ontstaat tijdens een verbouwing

Tijdens de verbouwing kan er schade ontstaan aan jouw woning. Met een opstalverzekering ben je hiervoor verzekerd. Deze verzekering dekt overigens niet alleen schade die tijdens een verbouwing aan jouw woning ontstaat, maar ook schade aan een tuin of bijgebouw. Het is alleen niet zo dat alle schade door een verbouwing vergoed wordt. Je bent namelijk niet verzekerd voor schade door:

– Vorst
– Graafwerkzaamheden, bemaling en funderingswerkzaamheden
– Het niet werken volgens de regels of richtlijnen
Diefstal en vandalisme zonder braakschade aan de woning die was afgesloten
– Regen, sneeuw, hagel in de vorm van (smelt)water

Hoe zit het met een inboedelverzekering?

Nu je weet hoe het zit met een opstalverzekering, wil je waarschijnlijk ook weten of een verbouwing gevolgen heeft voor jouw inboedelverzekering. Omdat het woonoppervlak vaak wordt uitgebreid met een verbouwing, kun je meer losse spullen kwijt. Om ervoor te zorgen dat ook alle nieuwe spullen binnen de dekking vallen, moet je mogelijk jouw inboedelverzekering verhogen. Dit heeft gevolgen voor de inboedelverzekering kosten, want je betaalt meer als je een hoger bedrag verzekert. Ben je student? Dan kun je bij veel verzekeraars besparen op de premie. Studenten tot 25 jaar kunnen namelijk een speciale inboedelverzekering student afsluiten. Je profiteert weliswaar van dezelfde dekking als ieder ander persoon die een inboedelverzekering afsluit, maar je betaalt minder premie.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons