Het is belangrijk dat de stroomvoorziening in je huis goed werkt. Je wil natuurlijk gebruik kunnen maken van stroom om dagelijkse bezigheden uit te voeren. Denk hierbij aan huishoudelijke taken, maar ook aan televisie kijken en een laptop opladen. Kan dit niet meer, dan staat het leven haast even stil. 

Het kan voorkomen dat de energie even uitvalt. Soms gebeurt dit in een groter gebied van de stad, bij een grotere stroomstoring. Het kan ook liggen aan jouw eigen energievoorzieningen. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar het is beter dan een brand waarbij alles verwoest wordt. Een installatieapparaat voorkomt brand bij een kortsluiting. Wil je weten hoe dit precies zit en hoe je een installatieapparaat kan vervangen, lees dan dit artikel. 

Wat is een installatieautomaat?

Een installatieapparaat is onderdeel van een groepenkast en is eigenlijk de beschermer van het energie circuit. Wanneer het circuit overbelast wordt of er treedt kortsluiting op, dan is het installatieapparaat daar om de elektriciteit uit te schakelen. Dit zorgt ervoor dat verdere schade zo veel mogelijk wordt voorkomen. 

Hoe een installatieapparaat precies te werk gaat is afhankelijk van wat er aan de hand is. Is er sprake van overbelasting, dan maakt een installatieapparaat gebruik van een bimetaal. Dit is een strip met twee metalen. Deze metalen zijn aan elkaar gekoppeld. Bij een bepaalde temperatuur gaan deze stukken metaal krom staan. Dit schakelt de installatieautomaat vanzelf uit. 

Is er echter sprake van een plotselinge hoge stroomstoot, dan maakt een installatieautomaat gebruik van een elektromagneet. Ook dan wordt de elektriciteit uitgeschakeld. 

Hoe vervang je een installatieautomaat?

Het kan zo zijn dat een installatieautomaat niet meer naar behoren werkt. Misschien is deze kapot gegaan of is het automaat simpelweg verouderd. In dat geval is het verstandig om de installatieautomaat te vervangen. Daarna werkt alles weer helemaal soepel en hoef je je geen zorgen te maken. 

Het eerste wat je doet bij het vervangen van een installatieautomaat is het afsluiten van de spanning. Je wil natuurlijk niet dat er nog stroom op het hele circuit staat wanneer je hier mee bezig bent. Haal dit er dus eerst af. Vervolgens draai je de schroeven uit de installatieautomaat. Alle draden hangen nu los en deze kan je weghalen zodat je meer zicht hebt op de situatie. Er zitten kleine lipjes boven- en onderaan de installatieautomaat. Deze kan je met een platte schroevendraaier losklikken. Daarna kan je de installatieautomaat uit de groepenkast halen. Vervolgens is het zaak om de nieuwe installatieautomaat te installeren door deze stappen in omgekeerde volgorde uit te voeren. 

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons