Je kunt je huis nog zo mooi op orde hebben, zonder een goede internetverbinding geniet je niet optimaal van je woning. We doen immers tegenwoordig zo veel via het internet dat we niet meer zonder kunnen. Als doe-het-zelver wil je natuurlijk ook deze voorziening goed installeren. Daarom beschrijven we hoe je in vijf stappen tot een goede internetverbinding in huis kunt komen.

Het juiste abonnement uitkiezen

Alles valt en staat met het juiste internetabonnement dat past bij de behoeftes van jouw huishouden. Goedkoop internet is natuurlijk fijn, maar het kan ook duurkoop blijken te zijn als het onvoldoende biedt. De stelregel is als volgend: voor normaal gebruik is een downloadsnelheid van 25 Mbps voldoende bij een eenpersoonshuishouden. Voor elke extra gebruiker moet er zeker 10 Mbps bij. Doe je aan online gaming, dan is 150 Mbps minimaal wenselijk. Houd er rekening mee dat DSL-internet relatief instabiel is en dat alleen bij glasvezelinternet de uploadsnelheid even hoog is als de downloadsnelheid.

Juiste plek voor je router kiezen

Je hebt geen onbeperkte mogelijkheden voor waar je je router plaatst. Je bent immers afhankelijk van de plek in huis waar het signaal binnenkomt. Kies van daaruit met de speelruimte die je hebt echter wel een zo centraal mogelijke plek met zo min mogelijk objecten rondom de router. Zet hem ook van de grond. Dan kan betekenen dat hij in het zicht terechtkomt, maar zo verbeter je wel de dekking van de wifi in huis.

Kanaal kiezen

Het installeren van een internetrouter wijst zichzelf redelijk als je de handleiding erbij neemt. Wat er echter vaak niet in vermeld wordt, is dat een router voor het uitzenden van een draadloos internetsignaal van verschillende kanalen gebruik kan maken. Daar kiest hij er automatisch zelf één van. Het gevolg is dat routers vaak terechtkomen op kanaal 1, 6 of 11. Die van je buren dus ook, waardoor ze elkaar in de weg kunnen gaan zitten. Download de app Wifi Analyzer om te kijken op welk kanaal je router zit en of het daar druk is. Zoek op de website van je internetprovider op hoe je het kanaal handmatig kunt aanpassen om een rustiger kanaal te kiezen.

Zo veel mogelijk bekabelde verbindingen

Zo veel mogelijk bekabelde verbindingen

Wifi is natuurlijk fijn en praktisch, maar het is niet de beste manier om te profiteren van je internetverbinding. Er ontstaat altijd kwaliteitsverlies bij draadloos internet, zeker naar mate je verder van de router af komt. Verbindingen tussen apparaten en de router met een kabel hebben daar geen last van, die profiteren van een optimaal signaal. Sluit daar waar je kan dus apparaten direct met een internetkabel aan op je router.

Wifi een handje helpen

Ondanks dat je aandacht hebt besteed aan de positionering van je router, kan het zijn dat je op sommige plekken in huis last hebt van onvoldoende wifi-dekking. In dat geval kun je je wifi een handje helpen door een mesh-wifi systeem te installeren. Dat zijn kleine apparaatjes die je op verschillende plekken kunt ophangen en die gezamenlijk voor een betere dekking zorgen.

Deze beschrijving gaat uit van een relatief nieuwe router. Heb je al jaren hetzelfde abonnement en dezelfde router, dan kan het zijn dat deze niet meer bij de tijd is en daardoor voor matig internet zorgt. Vraag je provider in dat geval om hem te vervangen voor een nieuwe router.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons