Het uitvoeren van graafwerkzaamheden is niet zo eenvoudig als simpelweg een schop in de grond steken en graven. In Nederland, met zijn complexe netwerk van ondergrondse kabels en leidingen, is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn over wat er onder de grond ligt voordat de eerste schep de aarde ingaat. Dat is waar KLIC, het Kabels en Leidingen Informatie Centrum, om de hoek komt kijken. Maar hoe doe je nu een KLIC-melding en waarom is dit zo belangrijk? In dit artikel bekijken we het proces stap voor stap, zodat je goed geïnformeerd te werk kan gaan.

1. Besef het belang van de melding

Voordat we in de technische details duiken, is het van belang om te begrijpen waarom deze melding noodzakelijk is. Zonder de juiste informatie lopen gravers het risico om kabels of leidingen te raken, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals gaslekken, of uitval van diensten zoals elektriciteit en internet.

2. Ga naar de officiële KLIC-website

Begin je melding door naar de officiële KLIC-website te gaan. Hier vind je alle benodigde informatie en een portal om je melding te starten. Hier kan je een KLIC-melding maken.

3. Specificeer de graaflocatie

Geef op een kaart aan waar je van plan bent te graven. Dit kan zo specifiek zijn als een klein deel van een tuin of een groter gebied voor omvangrijkere projecten.

4. Geef aan wat je gaat doen

Niet alle graafwerkzaamheden zijn hetzelfde. Of je nu een boom plant of een fundament graaft voor een nieuw gebouw, het is belangrijk om duidelijk aan te geven wat je precies gaat doen.

5. Ontvang de informatie

Na het indienen van je melding, ontvang je gedetailleerde kaarten en informatie over de kabels en leidingen in het opgegeven gebied. Het kan zijn dat je deze informatie digitaal ontvangt, of op papier.

6. Werk veilig

Met de verkregen informatie ben je nu klaar om te beginnen met graven. Vergeet echter niet om altijd de aanwijzingen op de ontvangen kaarten nauwkeurig te volgen. Als je twijfelt, is het altijd beter om voorzichtig te zijn en extra controles uit te voeren.

7. Houd rekening met de geldigheidsduur

Een KLIC-melding is niet onbeperkt geldig. Zorg ervoor dat je de graafwerkzaamheden binnen de opgegeven geldigheidsperiode uitvoert. Als je werkzaamheden vertraagd zijn, kan het nodig zijn om een nieuwe melding te doen.

Het doen van een KLIC-melding is een essentiële stap in het veilig uitvoeren van graafwerkzaamheden in Nederland. Het voorkomt niet alleen potentieel gevaarlijke situaties, maar zorgt er ook voor dat diensten zoals internet en elektriciteit niet zomaar voor anderen verstoord worden. Dus de volgende keer dat je die schop in de grond steekt, zorg er dan voor dat je dit doet met de zekerheid die een KLIC-melding biedt.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons