Heb jij al eens gehoord van een moswand? Het is tegenwoordig erg populair om in huis te hebben. Trouwens, je kunt ze zowel voor binnen als buiten gebruiken. Daarnaast heb je ook nog de keuze uit echt mos of kunstmos. Er zijn dus enorm veel keuzes. Je kunt een moswand kopen, maar je kunt er ook een zelf maken. Hier heb je wat kennis voor nodig. Wil je weten hoe je zelf een moswand kunt maken? Lees dan verder!

Kies een frame

De eerste stap in het proces van het maken van een moswand is het selecteren van het geschikte frame, wat een grote invloed heeft op de uitstraling van de wand. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals een houten of stalen frame. Een houten frame geeft een warm en natuurlijk effect, en kan eenvoudig op maat gemaakt worden. Het kan echter minder stevig zijn en doorbuigen bij zwaardere mossoorten, dus extra versterking is belangrijk. Een stalen frame daarentegen is zeer stevig en geschikt voor zwaardere mossoorten, maar minder flexibel qua aanpassingen aan specifieke afmetingen. Ongeacht de keuze is het essentieel om ervoor te zorgen dat het frame stevig genoeg is om het gewicht van het mos te dragen en goed past bij de gewenste uitstraling en afmetingen van de moswand.

Het aanbrengen van de lijm op het frame

In de tweede fase van het proces voor het maken van een moswand wordt het frame klaargemaakt door de ondergrond te bedekken met lijm, waarop het mos stevig zal worden bevestigd. Het is belangrijk om eerst de ondergrond grondig schoon te maken en ervoor te zorgen dat het droog en vrij van stof is, omdat dit de hechting van de lijm bevordert. Vervolgens wordt er een ruime hoeveelheid lijm op het frame aangebracht met een spatel, waarbij de randen van het frame worden vermeden. Met behulp van een lijmkam met fijne tanden wordt de lijm gelijkmatig over het gehele oppervlak verspreid, inclusief de hoeken en gaten. Het gebruik van moslijm heeft als voordeel dat het transparant opdroogt, waardoor het vrijwel onzichtbaar wordt.

Het aanbrengen van de lijm op het frame

Lijm de mos op het frame

In de derde fase van het proces om een moswand te maken, is het tijd om het mos op het frame te bevestigen. Het is belangrijk om het mos vooraf goed voor te bereiden. Dit houdt in dat je het mos op maat snijdt met een scherp mes, zodat de onderkant mooi vlak is en gemakkelijk op het frame kan worden gelijmd. Zorg ervoor dat je het mos iets groter snijdt dan het frame, zodat je het rondom de randen kunt vouwen. Vervolgens breng je lijm aan op de vlakke zijde van het mos met behulp van een spatel. Zorg ervoor dat de lijm niet te dun, maar ook niet te dik is. Leg het mos op het frame en druk het stevig aan om het goed vast te zetten. Begin vanaf de bovenkant van het frame en werk naar beneden toe. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk van het mos bedekt, maar de randen van het frame vrij laat. Vouw het mos vervolgens om de randen van het frame en druk het stevig aan. Indien nodig kun je overtollig mos wegsnijden, maar laat voldoende over om stevig aan de achterkant van het frame te kunnen bevestigen. Laat de lijm ten minste 24 uur drogen voordat je de moswand ophangt of verder gaat met andere bewerkingen, zodat de lijm voldoende tijd heeft om goed te hechten. En voila. Daar is je moswand!

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons