Je hoeft geen expert te zijn om je steentje bij te dragen aan een groenere planeet. Het verduurzamen van je woning begint met eenvoudige, doe-het-zelf aanpassingen die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Ben je benieuwd hoe je daaraan begint? Hier zijn zes tips om je woning energiezuinig te maken zonder de bank te breken.

Isoleren

Een goed geïsoleerd huis houdt niet alleen de kou buiten in de winter, maar ook de hitte buiten in de zomer. Controleer daarom goed de isolatie van je zolder, muren en vloeren. Kleine kieren en scheuren kunnen een grote invloed hebben op je energierekening. Heb je last van tocht en kieren? Plak dan tochtstrips rond de deuren en ramen en investeer in isolatiemateriaal zoals glasvezel of cellulose.

Slimmer energieverbruik

Upgraden naar een slimme thermostaat kan echt een verschil maken als het gaat om energie-efficiëntie. Deze apparaten leren namelijk  je routines en passen automatisch de temperatuur aan, waardoor onnodig energieverbruik wordt voorkomen. Je kan bijvoorbeeld instellen dat de verwarming lager staat als je niet thuis bent en dat deze aangaat voordat je weer arriveert. Zo bespaar je energie zonder dat je er constant aan hoeft te denken.

LED verlichting

LED verlichting

Weg met die ouderwetse gloeilampen, zeg maar hallo tegen LED-verlichting! LED-lampen verbruiken een pak minder energie, gaan langer mee en zorgen voor evenveel (of meer) licht. Hoewel de initiële kosten misschien iets hoger zijn, zul je op de lange termijn merken dat ze zichzelf terugbetalen.

Zonnepanelen

Hoewel dit misschien als een grotere investering klinkt, zijn zonnepanelen een duurzame manier om je eigen energie op te wekken. De technologie verbetert voortdurend, waardoor de kosten dalen en de efficiëntie toeneemt. Door zonnepanelen te kopen zul je dus al snel een groot verschil zien in je elektriciteitsrekening en je ecologische voetafdruk verminderen. Een tip? Als je zonnepanelen hebt is het ook erg interessant om een thuisbatterij te installeren. Die slaat de energie op die je zonnepanelen verwekken. 

Energiezuinige apparaten

Bij het vervangen van oude apparaten, zoals koelkasten, wasmachines en vaatwassers, kies je best voor energiezuinige modellen. Ze zullen je energieverbruik aanzienlijk verminderen en zijn ook vaak voorzien van slimme functies die je helpen bij het bewaken en beheren van je verbruik.

Waterbesparing is energiebesparing

Niet alleen elektriciteit, maar ook water kan flinke kost zijn. Installeer bijvoorbeeld waterbesparende douchekoppen, repareer lekkende kranen en zet een regenton in je tuin. Door zuinig om te gaan met water, verlicht je niet alleen de druk op het milieu, maar verlaag je ook de kosten van het verwarmen van dat water.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons