Het afgelopen decennium is er een ongekende krapte op de Nederlandse woningmarkt ontstaan. Maar de woonwensen van mensen veranderen voortdurend. Met zo weinig beschikbare (en betaalbare) woningen is verbouwen daarom vaak eerder een optie dan verhuizen. Sommigen willen bijvoorbeeld een duurzamere woning, of meer woonoppervlakte. Of ze willen verbouwen om de badkamer en keuken weer aan hun wensen te laten voldoen. De grote vraag is natuurlijk: hoe ga je de verbouwing financieren?

3 manieren om de investering te bekostigen

Afhankelijk van de werkzaamheden en de omvang kan een verbouwing enkele honderden tot wel honderdduizenden euro’s kosten. Helemaal nu materialen de afgelopen jaren flink in prijs zijn gestegen. Net als de tarieven van bouwprofessionals. Er zijn drie mogelijkheden om een verbouwing te financieren. Je kunt spaargeld gebruiken, geld lenen voor een verbouwing of de hypotheek uitbreiden of een extra hypotheek afsluiten. Hieronder lees je meer over deze drie opties.

Een verbouwing financieren met spaargeld

Een verbouwing financieren met spaargeld

Vaak is eigen vermogen gebruiken voor een verbouwing financieel het meest aantrekkelijk. Mits je voldoende spaargeld hebt natuurlijk. Je hoeft geen rente te betalen over een (hypothecaire) lening. Daarnaast verdient een investering in je woning vaak voordeel op in de vorm van waardevermeerdering of lagere energielasten door verduurzaming. Het rendement is in de meeste gevallen hoger dan de nog steeds relatief lage spaarrentes bij veel banken. Een nadeel: je geld zit hierna vast in stenen.

Een verbouwing betalen met een lening

Heb je niet voldoende spaargeld, dan kun je ook geld lenen voor een verbouwing. Bij een persoonlijke lening krijg je eenmalig de beschikking over een bepaald bedrag. De rente en looptijd staan vast, dus je weet precies waar je aan toe bent financieel. Grote voordelen van een persoonlijke lening zijn dat je de aanvraag snel gedaan kunt hebben en snel kunt beschikken over het geld, en dat er geen sprake is van bijkomende kosten. Daarnaast kun je de rente voor een verbouwing fiscaal aftrekken, net als de hypotheekrente onder bepaalde voorwaarden. Een nadeel is dat de rentes van persoonlijke leningen gemiddeld genomen hoger liggen dan hypotheekrentes.

Een verbouwing bekostigen met een extra of verhoogde hypotheek

Woningen zijn gemiddeld de afgelopen tien jaar bijna in waarde verdubbeld. Veel woningeigenaren die hun woning al wat jaren geleden hebben gekocht, hebben daarom overwaarde. Hierdoor is het gemakkelijker om je huidige hypotheek te verhogen (alleen mogelijk indien je deze met een hoger bedrag hebt ingeschreven bij de notaris) of een extra hypotheek af te sluiten. Nadelen van deze optie zijn afsluit- en notariskosten, en eventueel advieskosten. Daarbij zijn de afgelopen jaren de hypotheekrentes ook behoorlijk gestegen.

Belangrijk is in ieder geval je financiën goed op orde te hebben voorafgaand aan een verbouwing. Zo weet je welke mogelijkheden je hebt met je budget, en voorkom je uiteindelijk financiële problemen.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons