LED verlichting heeft de toekomst. LED lampen zijn energiezuinig, zijn verkrijgbaar in alle kleuren en gaan langer mee dan de traditionele gloeilamp of TL-buis. Nadat verkoop van de gloeilamp in 2009 werd verboden door het Europees parlement, wordt nu ook het verkopen van conventionele TL-buizen wettelijk aan banden gelegd. Toch branden zulke conventionele TL-lampen nog in tal van werkkamers en zolderruimtes door heel Nederland. En dat terwijl het vervangen van je oude TL-buis door LED TL armatuur een fluitje van een cent is. 

Welke onderdelen moet je verwijderen uit je oude TL-armatuur?

Oude TL-lampen maken om te beginnen vaak gebruik van een VSA of voorschakelapparaat. Dit onderdeel is vrij eenvoudig te herkennen als een blok in de armatuur, waar een tweetal draden naartoe loopt. Deze VSA reguleert de stroomtoevoer, en zorgt dat de lamp niet te veel stroom krijgt. De VSA reduceert ook het flikkeren van het licht van de TL-buis. Een tweede onderdeel dat in veel oude TL-armaturen te vinden is is een starter. Zo’n starter zorgt ervoor dat de lamp aan springt wanneer je de schakelaar aan zet. 

Hoe verander je bestaande armatuur in LED TL armatuur?

Wanneer je gehecht bent aan je oude lamp is er gelukkig goed nieuws; je kunt deze armatuur gewoon blijven gebruiken als LED TL armatuur. Er zijn echter wel wat kleine aanpassingen nodig om deze om te bouwen tot LED TL armatuur. Welke aanpassingen dat zijn hangt vooral af van het type armatuur dat je hebt. Er zijn namelijk armaturen met starters, en armaturen zonder zulke starters. In beide gevallen is het raadzaam om de VSA los te koppelen, al kun je deze daarna in de armatuur laten zitten.

Armatuur met een starter

Armatuur die gemaakt is voor oude TL-buizen maakt vaak gebruik van een starter. LED TL-buizen hebben deze starter echter niet meer nodig, en het weghalen van dit onderdeel levert dan ook een forse energiebesparing op. Verwijder je de starter in je LED TL armatuur, dan moet je in plaats hiervan een LED starter plaatsen. Deze wordt meegeleverd met je LED TL-buis, en is in feite een soort dummy. Hierdoor reageert de armatuur alsof er toch een oude starter aanwezig is, en zal de lamp ook met een LED TL-buis gewoon branden als vanouds. De aanwezige VSA wordt uit het systeem verwijderd door de bedrading die richting dit onderdeel loopt door te knippen. De nog aanwezige uiteinden van draadjes aan de VSA verbind je met elkaar met een lasdopje.

Armatuur zonder starter

Is je armatuur wat nieuwer, dan is de kans groot dat er geen starter aanwezig is. Armatuur zonder starter is namelijk bedacht voor zogenaamde hoogfrequente TL-buizen. Deze zijn al iets zuiniger dan de normale TL-buis, maar nog altijd stukken minder duurzaam dan LED TL-verlichting. Wil je een LED TL-buis installeren in zulke armatuur, dan sluit je twee draden in de armatuur  aan op een enkel voetje van de TL-buis. Dit in tegenstelling tot de oude situatie, waarbij beide voetjes van de TL-buis worden aangesloten en de bedrading via de VSA naar de stroombron loopt. Ook bij armatuur zonder starter wordt de VSA dus uit het systeem verwijderd.

U heeft een bedrijf en u wilt deel uitmaken van onze directory

SPECIALE AANBIEDING
Krijg nu 30% korting op badkamermeubelen
Bezoek ons